Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met biologische gewasbeschermingsmiddelen trips in aardbeien bestrijden

Littywood Farm is een familiebedrijf in Stafford in het Verenigd Koninkrijk dat aardbeien teelt op 35 hectare. Zeventien jaar geleden begon het bedrijf met biologische bestrijding door middel van bijen. Het doel was om geen insecticiden meer te gebruiken op hun aardbeien. In plaats daarvan was het doel om plagen en ziekten zoveel mogelijk op een biologische manier te bestrijden. Samen met Royal Brinkman heeft Littywood de afgelopen jaren veel grote stappen gezet.

Littywood Farm heeft een plan voor geïntegreerde bestrijding met een focus op biologische bestrijding. Er worden hommels en ingezet om bloemen te bestuiven en natuurlijke vijanden om trips aan te pakken. "Trips zijn onze grootste uitdaging in aardbeien. Ze veroorzaken ernstige schade doordat de vruchten onverkoopbaar worden", zegt Gabriel Slabbert, productie- en oogstmanager bij Littywood Farm. Littywood Farm werkt al jaren samen met Royal Brinkman, vooral als het gaat om bestuiving door hommels en het bestrijden van ziekten en plagen met natuurlijke vijanden.

Voorlichting
Becky Durkin van Royal Brinkman adviseert Littywood Farm over biologische gewasbescherming. "Ik bezoek ze elke twee weken tijdens het seizoen waarbij we nauwlettend in de gaten houden hoe de predatoren zich vestigen in combinatie met de plaagdruk. We bespreken de plagen en ziekten die we zien en hoe we daar het beste mee om kunnen gaan", vertelt Becky.

Het bedrijf gebruikt twee soorten natuurlijke vijanden voor de biologische bestrijding van trips: roofmijten en insecten. Ze starten met de roofmijt Cucumeris, een natuurlijk roofdier tegen trips. Deze kleine roofmijt wordt preventief ingezet en voedt zich met de eitjes. Ze gebruiken ook het roofinsekt Orius Cold. Orius is effectief tegen zowel larven als volwassen tripsen. Orius is er in twee soorten, standaard Orius en Orius Cold die vooral actief is bij lagere temperaturen. De bestrijding is nuttig in de tunnels.

Arbeidsbesparend
"Voor de bestrijding van trips gebruiken we een preventief schema van Cucumeris aangevuld met Orius. Cucumeris wordt toegepast door de UniMite zachtfruit. Deze bio-applicator verspreidt de Cucumeris precies boven de gewasrijen gelijkmatig over het aardbeiengewas. De bio-applicator is bevestigd aan de voorkant van een tractor waardoor we snel en gemakkelijk de tunnels in en uit kunnen rijden. Er kan veel arbeid bespaard worden. In één werkgang kunnen we de Cucumeris op alle zes rijen in de tunnel tegelijk aanbrengen."

Trips onder controle
De biologische aanpak van tripsbestrijding werkt goed. Vorig jaar waren trips onder controle met minimale schade. "Samen met Royal Brinkman heeft Littywood grote stappen voorwaarts gemaakt en de afgelopen jaren zijn we er samen op vooruit gegaan. Littywood teeltbedrijf zet nu nog meer in op biologische bestrijding en we willen dit naar een hoger niveau tillen."

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
[email protected]
www.royalbrinkman.com

Publicatiedatum: