Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en ombouwset met reserveonderdelen

Nieuwe 15 mm diameter clip voor komkommers en paprika's

Komkommer- en paprikatelers kunnen nu ook het Tomsystem van Agrifast gebruiken dankzij een smallere clip. Het Tomsystem is een elektrisch systeem om gewassen met een metalen clip op te binden. "Het systeem is oorspronkelijk ontworpen voor tomaten en de diameter van clip was daarom 21-22 mm. De nieuwe clip heeft een diameter van 15 mm en is daarmee ook geschikt voor komkommers en paprika's", vertelt Alberto Lizarraga van Agrifast.

Agrifast, het land- en tuinbouwmerk van het Spaanse bedrijf Desa, lanceerde in 2011 het Tomsystem. Met dit elektrische systeem kunnen hogedraadgewassen opgebonden worden met een metalen clip. "Telers gingen het systeem al snel gebruiken omdat het twee keer zo snel als met de hand gaat", vertelt Alberto.

"Bovendien worden de metalen clips na het seizoen gemakkelijk afgebroken in compost terwijl de plastic clips jarenlang blijven bestaan. Dit is een steeds groter wordende uitdaging over de hele wereld, omdat plastic afval steeds problematischer wordt. In dit opzicht stelt de combinatie van de metalen clips en biotouw telers in staat om van plastic afval af te komen."

De traditionele methode is om de planten rond het touw te draaien. "Draaien is echter niet makkelijk en de arbeiders moeten daarvoor goed opgeleid zijn. Anders worden er veel plantenkoppen gebroken waardoor de groei en de teelt afnemen."

Van tomaten naar komkommers
Voor sommige rassen komkommers en paprika's is de clip te breed en daarom was er behoefte aan een kleinere clip. De clip is gemaakt van ongegalvaniseerd staal, wat het composteringsproces makkelijk maakt. De knipsnelheid met de smallere clip blijft hetzelfde als de standaard 22 mm clip (V46) met ongeveer 2000 planten/uur.

Ombouwset voor reserveonderdelen
Tot slot heeft Agrifast een ombouwset met reserveonderdelen ontwikkeld. Daarmee kan het systeem worden aangepast aan de nieuwe 15 mm-clip. Er hoeft daarom geen nieuw gereedschap aangeschaft te worden.

Voor meer informatie:
Alberto Lizarraga
Agrifast Tomsystem
Tel: +34 948 33 04 12
[email protected]
www.agrifast.es

Publicatiedatum: