Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV-C-licht op de spuitboom ter bestrijding van schimmels

Tholen - Hortimec leverde onlangs nog eens dertien extra spuitbomen, uitgerust met Crop Protectors aan Bejo Zaden. Deze spuitbomen zijn uitgerust met UV-C-lampen. Bejo wil biologisch werken en geen chemie meer inzetten. Om schimmelziekten in de kiem te smoren, of beter gezegd het gewas preventief te behandelen, wordt UV-C-licht gebruikt.

De lampen zijn geïntegreerd in de spuitboom. Chemische behandeling is in de tuinbouw sociaal gezien niet meer gewenst. Die tendens is duidelijk. Daarom verwacht Hendrik Mast van Hortimec een belangrijke rol weggelegd voor bedrijven als CleanLight. CleanLight is de partij waar Hortimec mee samenwerkt als het gaat om toepassing van UV-C-licht via hun spuitbomen. In combinatie met biologische middelen maakt UV-C-licht het mogelijk om chemievrij te telen. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit werkt.


Arjo van der Sluis

Arjo van der Sluis, CleanLight, geeft aan dat Bejo Zaden al 12 jaar gebruikmaakt van hun UV-C-lichttechniek om hun gewas te beschermen tegen schimmels als meeldauw, Pythium en Fusarium.

Hans van den Berg (Bejo Zaden) ziet de resultaten van UV-C-behandelingen: "We zien gewoon dat het schimmel afdoodt en het gewas versterkt. Ziekten krijgen de kans niet om zich te ontwikkelen. In het begin was het wat pionieren, maar het staat nu als een huis. We produceren sterke, biologische geteelde planten. Deze doen niet onder voor de regulier opgekweekte planten."

Ramon Ramdani staat er iedere dag met zijn neus boven op. Het werkt in de opkweek bij Bejo Zaden. Ook hij beaamt de woorden van Hans. "Bovendien is het eenvoudig mee te werken. Een kind kan de was doen, want het gaat automatisch. Hoe fijn is dat!"


Hans van den Berg

Multi-functionele spuitboom
De Hortimec-spuitboom kan meer dan alleen de UV Crop Protection. Het is multifunctioneel. Als eerste wordt de boom gebruikt voor de watergift. De vlakstraalsproeiers zorgen voor een homogene waterverdeling, waardoor de groei uniform is. De extra zijkantsproeiers voorkomen droge randen in de zomer. Daardoor daalt het waterverbruik met 30 – 40%, doordat er korter en frequenter kan worden watergegeven met minder uitspoeling.

Vervolgens kan de spuitboom worden ingezet voor biologische gewasbehandeling. Door middel van een Dosatron met speciaal roerwerk op de spuitboom kan men snel en eenvoudig het gewas behandelen. Er is een aparte leiding op de spuitboom met fijne sproeiers. Een speciaal roerwerk op de spuitboom voorkomt ontmenging gedurende de behandeling.


Ramon Ramdani

De luchtvochtigheid wordt geregeld door middel van een externe computerstart en extra fijne sproeiers op een aparte leiding. Een andere luchtvochtigheidsregeling met hoge druk is hiermee overbodig, bij lage luchtvochtigheid kan hiermee ook de temperatuur in de zomer worden verlaagd.

Hortimec kan desgewenst de spuitboom ook uitrusten met camera's voor gewasbewaking en/of gewasmonitoring. Door middel van camera's wordt het gewas bewaakt en worden ziekten en plagen gemakkelijk opgespoord. De spuitboom veroorzaakt geen wind zoals een drone, waardoor het mogelijk is om een zuiver beeld te genereren zonder bewegend gewas.


Hendrik Mast

Bejo Zaden
In de jaren negentig behoorden zij tot de eerste veredelaars die ertoe overgingen om 'biologisch' volledig in hun activiteiten te integreren. Als familiebedrijf geloven ze in deze duurzame aanpak voor de lange termijn en willen zich daarvoor inzetten. Omdat ze vinden dat 'we zorgvuldig moeten omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen.'

Zowel een conventionele als biologische teler zijn, leidt tot prachtige kruisbestuivingen. "Aan de ene kant levert de biologische manier van produceren inspiratie en nieuwe ideeën op voor de conventionele manier van produceren. Aan de andere kant kunnen ze met hun biologische teelt verder bouwen op de kennis, ervaring en infrastructuur die ze in de afgelopen eeuw hebben opgebouwd."

Bij Bejo betekent veredelen voor biologische productie dat ze de brede genetische basis en de nieuwste technologieën inzetten. Veredelen voor biologische productie betekent ook dat ze rassen met een betere weerbaarheid en een hoge opbrengst kunnen ontwikkelen, zaden van hoge kwaliteit kunnen produceren en innovatie kunnen stimuleren.

Voor meer informatie:
Hendrik Mast
Hortimec
Tel.: +31 (0)6 204 373 42
[email protected]
www.spuitboom.nl

Damian van Dijk
CleanLight
Tel.: +31 (0)6 40 39 57 90
[email protected]
www.cleanlightglastuinbouw.nl