Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische gewasbeschermingsmiddelen staan met 3-0 achter in de landbouw

Brussel wil het gebruik van schadelijke pesticiden in de landbouw afbouwen, maar er lijkt nog geen consensus hoe dit te bereiken. De markt voor deze 'gewasbeschermingsmiddelen' blijft ondertussen streng gereguleerd en dat maakt het voor producenten niet altijd even makkelijk om hierin te opereren, zegt Eric Kiers, directeur verduurzaming van brancheorganisatie CropLife NL, in een de podcast Zakendoen van BNR. CropLife NL (Dutch Crop Protection Association) behartigt de belangen van bedrijven die chemische en biologische gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten.

Met 3-0 achter
Eric vertelt dat biologische middelen met 3-0 achterstaan in de landbouw. Er zijn bijna geen biologische middelen op de markt, ze zijn duur en ze moeten herhaaldelijk worden toegepast om succes te garanderen. Het overgrote deel van de Nederlandse landbouw maakt gewoon gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Wel zijn er precisiebespuitingen waarbij tot 80% gereduceerd kan worden op gewasbeschermingsmiddelen. Met deze techniek worden er niet over het hele land gewasbeschermingsmiddelen gespoten, maar alleen op die plekken waar daadwerkelijk onkruid staat. Deze techniek zou voor verandering kunnen zorgen in de landbouw.

Regulatie op Europees niveau
Eric pleit ervoor om gewasbeschermingsmiddelen op Europees niveau te regelen. "Op die manier voorkom je dat er verschil is wat betreft regulatie tussen landen. Toch wordt er ook op Europees niveau gekeken per land. In sommige landen is een middel bijvoorbeeld niet schadelijk, terwijl dat in een ander land wel het geval kan zijn."

Doet de landbouw wel alles aan waterkwaliteit?
Eric vertelt in de podcast dat de landbouw er alles aan doet om de waterkwaliteit te verbeteren. Thomas, presentator van het programma, gaat er tegenin door te stellen dat uit onderzoek blijkt dat 80% van de onderzochte wateren in Nederland nog niet aan de milieunorm voldoen. Eric gaat daar weer tegenin door te stellen dat niet alle waterlichamen in Nederland vallen onder de kaderrichtlijn water. In de uitzending heeft hij het moeilijk om te reageren op de argumenten van Thomas. Thomas vraagt zich hardop af of de landbouw er wel alles aan doet om de waterkwaliteit te verbeteren.

Meer betalen voor duurzaam eten
Aan het einde van de podcast moet Eric twee statements beantwoorden. Bij de tweede stelling moet Eric kiezen tussen 'Een duurzaam voedselsysteem ligt voor de hand' of 'Als we duurzaam willen eten dan moeten we daarvoor betalen'. Hij hoopt het eerste, maar volgens hem is het tweede meer realistisch.

Geïnteresseerden kunnen hier de podcast terugluisteren.

Publicatiedatum: