Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Azië trekt aan aardgas, prijs stijgt

Genoeg zon, maar te weinig wind (?) betekent dat er vandaag geen negatieve uurprijzen te noteren vallen. Ook is de EPEX-dagprijs met bijna 90 euro per megawattuur aan de hoge kant. Mogelijk dat extra aircovraag de prijs wat doet stijgen nu het toch even zomers is qua temperaturen.

De TTF-gasprijs beweegt inmiddels weer vooral zijwaarts, kleine piekjes en dalen daargelaten.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 17 juli 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) signaleert een toenemende gasvraag vanuit de industrie en vanuit de Aziatische markt in de eerste helft van 2024. De prijzen voor aardgas stegen in het tweede kwartaal van 2024 vanwege 'ondermaatse' LNG-producties en geopolitieke onrust. Voor het volledige jaar 2024 wordt verwacht dat de vraag naar aardgas in 2024 met 2,5% zal stijgen, voornamelijk gedreven door de snelgroeiende Aziatische markten.

In een weekupdate wijzen ook specialisten van Vattenfall op Aziƫ. "Op de gasmarkt zien we dat de mondiale LNG-handel steeds meer effect heeft op de gasprijzen in Europa."

Ondanks een hoger aantal negatieve uurprijzen voor elektriciteit op de Nederlandse markt zijn de day-aheadprijzen minder negatief dan vorig jaar. Dit is vooral te danken aan gewijzigde biedstrategieen van hernieuwbare elektriciteitsproducenten, legt Jan Willem Zwang van Stratergy op LinkedIn uit.