Tholen - De door Lans aangekochte grond in Dinteloord wordt fase per fase ingevuld. Kubo bouwt nu fase 2. Deze kas wordt, net als fase 1, acht hectare groot. In Dinteloord zijn nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor hen. Er is nog ongeveer 18,5 hectare te bebouwen op deze locatie.
Toch wordt er voorzichtig verder gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden dan Nederland. Het lijkt niet bij die ene locatie van hen in Egypte te blijven. Ewin van der Lans, operationeel directeur Lans, voert als belangrijke reden aan dat schaalvergroting nodig is om aan hun klantvraag te kunnen voldoen. Klanten vragen hen om tomaten uit bijna alle segmenten en Lans pakt die vraag met beide handen aan. Schaalvergroting houdt immers ook een mindere verhoging van de kostprijs in. En nu tomatenaanvoer van alleen uit Nederland wellicht minder toekomst heeft, richten zij hun peilen ook op locaties in het buitenland.
Erwin van der Lans tijdens ons kijkje op de nieuwbouwlocatie
De kostprijs wordt vooral omhoog gestuwd door arbeids- en energiekosten. Dus bij Lans worden de ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld robotica goed in de gaten gehouden. Vooralsnog zetten ze nu in op arbeidsbesparende mechanisatie. De nieuwe AGV's (oogstwagens) van Bogaerts Greenhouse Logistics zijn daar een mooi voorbeeld van. In de nieuwbouwkas komen deze nieuwe AGV's oogstwagens. Het werken in de kas wordt daarmee lichter. Het duwen van de karren is straks verleden tijd.
Tie wrappen is geautomatiseerd. Het bespaart de helft in tijd. Bekijk hier de volledige foto-impressie van de bouwactiviteiten voor Lans in Dinteloord.
Duurzaam
Duurzaamheid betekent ook vaak duur. Bij Lans zien ze, ondanks dat kostenplaatje, de noodzaak van het duurzame karakter van tomatenproductie. Er is geïnvesteerd in full-led belichting (Food Autonomy) voor fase 2.
Erwin: "Met de huidige energieprijzen is deze aanschaf rond te rekenen. En als dat niet meer zo zal zijn, kan het heel goed zijn dat we aanpassingen doen in onze teelt. Denk dan aan minder belichten. Het zou jammer zijn, want we zijn meer dan klaar voor een mooie tomatenproductie. Maar misschien kan het dan niet anders. We gaan het zien."
Het energievraagstuk houdt de gemoederen bij Lans wel bezig. Met hun komst naar Dinteloord keken ze al reikhalzend uit naar de restwarmte en CO₂ die vrijkomt van de afvalenergiecentrale PreZero in Roozendaal. Maar zo ver is het nu nog steeds niet.
Erwin ziet toekomst in dit soort initiatieven. "Dit soort voorzieningen gaan Nederland helpen om in de voedselvoorziening te kunnen blijven voorzien. Net zoals aardwarmte trouwens. Hiermee blijven de energiekosten ook beheersbaar."
Openliggende vraagstukken
De nieuwe kas in Dinteloord bij Lans is een reguliere kas. Uitgerust met de basistechnieken plus LED-belichting plus twee schermen (ludvig Svensson). Lans wacht op de dag dat er oplossingen zijn voor de combinatie van warmte, CO₂, vochtafvoer en elektra.
Erwin: "Om warmte te besparen willen we natuurlijk zoveel mogelijk de ramen dicht houden. Dat lukt niet altijd, omdat je dan een probleem krijgt met de vochtafvoer. En voor wat betreft de elektra is er nu voldoende stroom op het elektriciteitsnet voor fase 1 en 2. Voor fase 3 en 4 nog niet. We hopen dat dit snel wordt opgelost. We willen verder."
De antwoorden op dit soort vraagstukken moeten Lans gaan helpen om te werken met hun missie in het achterhoofd. Die missie houdt in dat er zo intensief mogelijk geteeld wordt. Dus maximale opbrengsten per hectare is het doel. De hortifootprint willen ze zo laag mogelijk houden. En dat geldt voor hen voor zowel in Nederland als in het buitenland.
Erwin: "We willen 'formule-1-telen'. Of in de 'Champion League telen' om maar in voetbaltermen te blijven. We willen bij de top van Nederland horen met ons bedrijf. Daarom moeten we toekomstbestendig zijn. En als de tomaten door ons in het buitenland daarvoor geteeld moeten worden, dan doen we dat met alle plezier."
Links in aanbouw (fase 2) en rechts is fase 1. Bekijk hier de volledige foto-impressie van de bouwactiviteiten voor Lans in Dinteloord.
Nieuwbouw
Op dit moment wordt er hard gewerkt. Kubo is, op een paar randzaken na, klaar. Dus er is nu alle ruimte voor de scherminstallateur (A1 Tuinbouwtechniek), verwarmingsinstallateur (Voshol), ondergrondse watertechniek (Stolze), belichting en bijbehorende bekabeling (Gebr. Geers), gotenleverancier (Meteor Systems) en de installatie van de Hoogendoorn klimaatcomputer (Stolze). De middenspanningsleverancier is Anexo.
Een aantal mensen van Lans installeren zelf de Prefab-bekabeling, gewasdraden, buisrailsteunen (Metazet) en leggen het gronddoek.
De katrollen hangen klaar om de dradenbedden te trekken. Bekijk hier de volledige foto-impressie van de bouwactiviteiten voor Lans in Dinteloord.
Nat
Zoveel partijen. Het is een hele puzzel om iedereen tijd en ruimte te geven. Nu is er met de bouw van fase 1 al wel veel voorbereidend werk gedaan om fase 2, 3 en 4 efficiënt en goed te kunnen laten aansluiten. Maar dan nog. Bouwbegeleiding is gewenst én nodig én zinvol.
De planning loopt goed. De vele regen gooide wat roet in het eten op het moment dat er gestart werd met de staalbouw. Er kon niet gegraven worden. Erwin: "Na 1 april is het meestal wel droog. Dit jaar was dat, we kunnen wel zeggen, omgekeerd. Toen ging het pas echt regenen. We konden niet verder. Daarom lopen we nu een week achter op de oorspronkelijke planning. Dat moeten en gaan we inhalen. Dit soort kassen moeten in een maand of 7 worden gebouwd. Dan heb je niet veel speling. Dat weten we."
De boot met het glas moest ook omvaren via Zuid-Afrika. Dat kostte ook tijd. Erwin: "Gelukkig werd er een extra beglaasploeg ingezet. Dat helpt."
In week 44 gaat de planten erin. Fase 1 en 2 in Dinteloord wordt volgezet met tomaten voor het tros grof segment: Macxize.
Bekijk hier een foto-impressie van de bouwactiviteiten voor Lans in Dinteloord.
Voor meer informatie:
Erwin van der Lans
Lans
+31 6 28 90 33 10
[email protected]
www.lans.nl
Kubo
+31 174 286 161
[email protected]
www.kubogroup.nl