Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse tomatenmarkt eindelijk weer op de rails

Na een gecompliceerde seizoensstart lijkt de Franse tomatenmarkt op weg naar herstel. De consumptie trekt eindelijk aan en de oogst is niet overvloedig. "We hebben minder volumes nu de oogstpiek voorbij is en het weer wat milder is geworden", zegt Guilhem Flammen, manager van Les Tomates du Mont Saint Michel.

Aanzienlijke prijsstijging in een paar dagen tijd
De prijstrend van deze week laat zien dat de markt zich heeft hersteld. "De prijzen zijn sinds het begin van de week sterk gestegen. Terwijl we maandag nog trostomaten in kartons van 10 kilo verkochten voor €0,90 per kilo, was dat aan het eind van de week €1,30 per kilo". De prijsstijging kwam een paar dagen te laat, net na 14 juli, terwijl de prijzen meestal stijgen in de week voor de nationale feestdag en dalen in de week erna.

Hoge temperaturen
De trend van een terugvallende oogst zal zich doorzetten met de voor Europa voorspelde verzengende temperaturen. "We gaan een periode van hoge temperaturen tegemoet, vooral rond de Middellandse Zee. Dit zal opnieuw leiden tot een grotere vraag vanuit deze landen, maar het zal vooral leiden tot een kleinere oogst, niet alleen in de kassen en tunnels, maar ook in de buitenteelt, die hard getroffen kan worden door de hitte."

Kalme aanpak in tweede seizoenshelft
Guilhem Flammen is optimistisch over de rest van het seizoen: "Ik ben relatief positief over het einde van het seizoen. We hebben het geluk dat we kasteelt hebben in Normandië, waar de hittepieken gematigder zijn. We hopen dat de prijzen tot het einde van de zomer boven de €1,20 zullen blijven, om een gecompliceerde seizoensstart goed te maken."

Publicatiedatum: