Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mot zorgt voor problemen in tomatenteelt in Rusland

In de Russische regio Rostov melden tomatentelers flinke schade aan hun tomaten als gevolg van een invasie van de tomatenmot. Volgens een teler uit het district Ust-Donetsky heeft deze plaag een groot deel van de tomaten in de regio bedorven.

De schadelijke motten vliegen massaal rond en beschadigen zowel de vruchten als de takken waar de tomaten aan groeien. Hierdoor breken de stelen waardoor de tomaten op de grond vallen en gaan rotten.

Dure tomaten
Als gevolg van deze plaag is er dit jaar een tekort op de tomatenmarkt. Zelfs tijdens het hoogtepunt van het oogstseizoen zijn de prijzen hoog. Ze variëren tussen de € 1,00 en € 1,60 per kilo. Begin juli vorig jaar kostte een kilo tomaten nog € 0,42.

De tomatenmot vormt een ernstige bedreiging voor de gewassen vanwege zijn hoge vruchtbaarheid. Eén mot kan tot 900 eitjes leggen. Telers zijn van mening dat een actieve en wijdverspreide inspanning noodzakelijk is om de mot te bestrijden.

Quarantainemaatregelen
Ondertussen is in drie districten van de regio Krasnodar in Rusland een quarantaine ingesteld vanwege de Amerikaanse witte mot. De motten zijn waargenomen in de districten Slavyansky, Krymsky en Temryuksky. Om de verspreiding van de mot te voorkomen zijn er fytosanitaire quarantainemaatregelen en -zones in de getroffen gebieden ingesteld. Het totale gebied waar de mot heeft toegeslagen is 7.500 ha met een bufferzone van meer dan 6.100 ha.

Bron: expertsouth.ru

Publicatiedatum: