Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andreas Lypas, Fertile Land:

"Tekort aan groenten tijdens toeristisch seizoen Griekenland"

Vooral tijdens de piekseizoenen in de lente en de zomer staat de glastuinbouwsector in Griekenland voor de uitdaging om te voldoen aan de vraag naar groenten van hoge kwaliteit. Het is echter niet makkelijk om te groeien, omdat er in de sector een kloof gaapt tussen telers en investeerders. Andreas Lypas, de oprichter van Fertile Land, belicht de rol van zijn bedrijf in het verbinden van Griekse telers met investeerders om de glastuinbouwsector vooruit te helpen. Zijn bedrijf biedt adviesondersteuning om opbrengsten te verbeteren en het succes van investeringen te garanderen.

Tekort
Andreas schat dat Griekenland ieder jaar, vooral in de zomer wanneer de teelt op Kreta wordt afgerond en de toeristische vraag piekt, een tekort heeft van 40.000 ton tomaten. Hij legt uit dat kassen op Kreta alleen in het voorseizoen producten leveren. "Door de zachte winters op Kreta hoeven telers, in tegenstelling tot anderen, 's winters niet te verwarmen. Dat is een concurrentievoordeel. Door het gebrek aan koeling stoppen ze echter met telen tijdens het begin van het seizoen. Daardoor ontstaat er een tekort wanneer de vraag van toeristen stijgt. De Turkse export stijgt momenteel wel, maar we zien vraag naar lokaal geteelde kwaliteitsproducten."

Foto:The Fresher

Andreas ziet tegelijkertijd dat investeerders interesse hebben, maar geen connectie met de glastuinbouwsector hebben. Fertile Land wil deze kloof dichten door zowel investeerders als telers te ondersteunen. "We verkopen niet en geven geen opdrachten. We geven gewoon goed, professioneel advies," vertelt hij. Met een team dat op verschillende locaties is gevestigd, waaronder Nederland, het VK en de VS, heeft het bedrijf wereldwijd perspectief, maar blijft het gefocust op het verbeteren van de Griekse sector. Met internationale ervaring is het de bedoeling om de Griekse tuinbouw te verbeteren. Daardoor kunnen goede opbrengsten en concurrerende prijzen worden gegarandeerd.

Fertile Land biedt haalbaarheidsstudies, bedrijfsplannen en voortdurende ondersteuning voor investeerders om een rendement op investering (ROI) binnen zes tot zeven jaar te garanderen. Andreas benadrukt dat Fertile Land geen verkoopbedrijf is, maar een adviesbureau dat investeerders ondersteunt ook nadat het bedrijf is opgericht. "We hebben een grote portefeuille met succesverhalen," vertelt hij, verwijzend naar verschillende projecten met tomaten, sla en aardbeien, waarbij teeltondersteuning een belangrijke rol speelt en telers worden aangemoedigd om hun kassen uit te breiden. "Een klant met een hectare grond breidt nu uit met nog eens drie ha dankzij succesvolle opbrengsten."

De Griekse glastuinbouwsector staat voor verschillende uitdagingen, waaronder de beschikbaarheid en kwaliteit van water. In regio's als Kreta vormt het hoge zoutgehalte van het water een grote uitdaging waardoor hydrocultuursystemen essentieel zijn. Andreas wijst erop dat Centraal-Griekenland daarentegen kan bogen op een betere waterkwaliteit uit bronnen waarmee traditionele teeltmethoden ondersteund kunnen worden. Griekenland biedt een gunstig klimaat voor de teelt in kassen en er is in verschillende regio's water beschikbaar dankzij de infrastructuur van stuwdammen in de bergen."

Tuta absoluta
Een andere belangrijke uitdaging voor Griekse telers is het beheersen van Tuta absoluta. Dat is een plaag die tomatengewassen kan verwoesten. Andreas benadrukt het protocol van Fertile Land om Tuta-infecties te bestrijden en benadrukt het belang van het combineren van Integrated Pest Management (IPM), klimaatbeheersing en biostimulanten. "Het is meer dan alleen het organiseren van je gewas", merkt hij op. "Het gaat erom dat je begrijpt wanneer je moet oogsten en hoe je je moet voorbereiden op succes. We proberen telers te trainen om meer bedrijfsgericht en georganiseerd te werken."

Naast ongediertebestrijding is energie-efficiëntie cruciaal op de Griekse markt. Koeling in de zomer en verwarming in de winter vereisen innovatieve oplossingen. Andreas stelt voor om zonne-energie en schaduwschermen te gebruiken om de energiebehoefte effectief te beheren. "Het kennen van je tomatenvariëteiten, het plannen van je groeicyclus en oogst en het begrijpen van je klimaat is essentieel voor het behoud van kwaliteit", beweert hij.

Voor meer informatie:
Fertile Land
[email protected]
http://www.fertilelandltd.com