Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Altongebied in ontwikkeling

Op 17 juni jl brachten de bestuurders van thematafel Duurzame Gebiedsontwikkeling een bezoek aan het glastuinbouwconcentratiegebied Alton in Heerhugowaard. Het Altongebied heeft in de afgelopen tien jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt en geeft aan in het jaar 2030 volledig energieneutraal te zijn.

Tijdens het bezoeken hebben Fred Ruiten (wethouder gemeente Dijk en Waard), Joost Kamps (projectmanager Beleid & Ruimte gemeente Dijk en Waard), Simon Gootjes (eigenaar Gootjes Allplant en voorzitter ondernemersvereniging Alton), Dave Vlaming (gebiedscoördinator greenport NHN) en René Hogeveen (ontwikkelaar warmte HVC) de bestuurders meegenomen in het gebiedsproces binnen het Altongebied.

Tussen 2008 en 2012 verhuisde de rozenteelt grotendeels naar Afrika, wat leidde tot verval in het Altongebied. Sinds 2013 werkt Ontwikkelingsbedrijf NHN als onafhankelijke gebiedscoördinator om het gebied toekomstbestendig te maken. Veel ondernemers hadden het zwaar, maar er waren ook jonge, sterke ondernemers met toekomstvisie. De strategie was om deze sterke ondernemers te verenigen en nieuwe ondernemers aan te trekken. Dit creëerde nieuw perspectief en draagvlak voor collectieve voorzieningen, zoals duurzame energievoorzieningen. De belangrijkste succesfactoren van dit proces zijn: volharden, vertrouwen, verenigen, volbrengen en verduurzamen. Een gebiedsproces kost tijd. Het proces is in 2013 gestart, in 2019 is een gebiedsakkoord (intentieverklaring) getekend met gezamenlijke doelen richting 2030.

Energietransitie
Agrifood ontwikkeling is één van de speerpunten van de gemeente en zit in het DNA van de regio. Ook de energietransitie is een belangrijke driver voor het gebiedsproces. Een derde van het totale energieverbruik in Heerhugowaard vond in Alton plaats. Samen met HVC en met gedeeltelijke garantstelling van de gemeente, werd een warmtenet aangelegd, waarbij duurzame warmte wordt geleverd en CO₂ wordt afgevangen voor de glastuinbouw. HVC ervaart op dit moment "concurrentie" met de WKK inzet op de bedrijven, maar kan relatief makkelijk schakelen wanneer deze situatie verandert. De op het warmtenet aangesloten ondernemers zijn veelal de onbelichte bedrijven. Het omschakelen naar geothermie duurt langer dan verwacht, vanwege netcongestie (elektra) en soms een afwachtende houding van ondernemers.



De bestuurders van de tafel hebben de volgende punten als bepalend genoemd voor de ontwikkeling:

  • Goed aansluiten op de dynamiek en de historie van het gebied
  • Bestuurlijk commitment (gemeente, provincies, georganiseerde ondernemers) en gezamenlijke ambitie neerzetten
  • Voorhanden hebben van een goede verkaveling en groeimogelijkheden voor de bedrijven
  • Beschikken over een sluitende businesscase voor fossielvrije warmte oplossingen
  • Goede toekomstgerichte verkeer oplossingen inrichten
  • Beseffen dat dit soort moderniserings/ verduurzamingstrajecten minimaal tien - 15 jaar vragen
  • Gebiedscoördinator aanstellen om het proces gaande te houden

Bron: Greenport Nederland

Publicatiedatum: