Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Roep om realisme rond waterstof

De gasprijs stijgt weer en negatieve uren op de elektriciteitsmarkt blijven woensdag uit. Ondanks de recente stijging van de TTF-gasprijs spreken energiespecialisten toch de verwachting uit dat de gasprijs nog wel langer vooral 'zijwaarts' blijft bewegen.

In een weekupdate per e-mail stipt men bij Engie potentiële gevaren aan, zoals een orkaanseizoen in de VS dat LNG-leveringen aan Europa in de war kan schoppen en een stop van de (laatste) Russische gasleveringen via pijpleidingen aan Europa. Tot op heden hebben die zorgen niet echt effect op de prijzen. Het maakt dat Engie 'een relatief zijwaartse ontwikkeling' van de gasprijzen verwacht.

De langetermijnelektriciteitsprijzen zijn de afgelopen week enigszins gedaald. Een ietwat lagere gasprijs, maar ook wat lagere CO₂ prijzen helpen hier volgens de kenners bij Engie aan mee.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 16 juli 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

In het nieuws gaat het over een campagne van Nederlandse energiebedrijven om klanten te bewegen minder zonnestroom terug te leveren en meer zelf te gebruiken. Onder meer de NOS schrijft erover. Het is weer een nieuwe poging om netcongestie binnen de perken te houden.

Bij de VRT-berichtgeving over waterstof na kritiek van de Europese Rekenkamer op té ambitieuze Europese plannen. De Europese doelstellingen voor groene waterstof voor 2030 zijn 'niet realistisch'.

De kritiek komt daags na publicatie van de Hydrogen and Gas Decarbonisation Package door de Europese Commissie. Het document legt een grondslag voor een gereguleerde waterstofmarkt in Europa, die volgens planning in 2033 een feit zal zijn.

De Europese Unie zou de ogen hebben laten vallen op Turkije als nieuwe gasleverancier, in plaats van Rusland. Energie-expert Jilles van den Beukel reageert op de plannen bij BNR. "De Turken gaan niet linea recta Russisch gas doorsluizen naar Europa, maar indirect doen ze dit wel." Op de Europese markt gaat het plan weinig effect hebben, verwacht de energie-expert. Het gaat om kleine volumes. "Misschien met een of twee procent, niet echt substantieel."