Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energiebesparende oplossingen op een rij in 'menukaart'

Er is veel te kiezen voor tuinbouwondernemers die hun bedrijf op energie vlak willen verduurzamen. Dat blijkt uit een door de Rabobank opgestelde 'menukaart' met opties om te verduurzamen op het gebied van warmte, elektriciteit of CO₂. Bekijk de menukaart hier.

De menukaart is een reactie op vorig jaar aangekondigde overheidsverplichting om energiebesparende maatregelen te nemen: de energiebesparingsplicht. De plicht is met ingang van 1 juli 2023 gaan gelden.

Vanaf 1 juli 2023 moeten glastuinbouwbedrijven alle energiebesparende maatregelen nemen die ze binnen 5 jaar kunnen terugverdienen. Voor glastuinbouwbedrijven die minder dan 170.000 m3 gas of 10 miljoen kWh elektriciteit gebruiken, is een lijst opgesteld met verplichte energiebesparende maatregelen. Bedrijven moeten deze maatregelen nemen, tenzij ze kunnen aantonen dat deze maatregelen niet zijn terug te verdienen.

Wie nog technieken mist in de lijst met verplichte (aangeduid met een label) en aanvullende maatregelen, kan zich bij de Rabobank melden.

Publicatiedatum: