Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit voorjaar drie keer neerslagprotocol in tweeënhalve week

Vanaf oktober vorig jaar tot aan nu is een periode geweest met bijzonder veel neerslag: in Delfland viel tussen 844 mm (Vlaardingen) en 1074 mm (Den Haag). Dat is bijna tweemaal zoveel als gemiddeld.

Sinds oktober is er vanuit Delfland 6 keer neerslagprotocol A ingesteld: 30 mm in 24 uur. Dat was op 2 november, 17 februari en driemaal vlak achter elkaar: op 21 mei, 24 mei en 9 juni. En hierna nog op 9 juli. Een dergelijk aantal neerslagprotocollen is niet uitzonderlijk. Dat het er ondanks de uitzonderlijke hoeveelheid neerslag niet meer waren kwam doordat de meeste regen gelijkmatig en gespreid is gevallen. Dat leverde dus geen grote piek in de verwachting op.

Tijdens de neerslagprotocollen heeft Rainlevelr verzoeken om opvangcapaciteit naar de deelnemers verstuurd. Dit was elke keer tien mm, ongeveer een derde van de verwachte hoeveelheid neerslag. Zo probeert men het risico op wateroverlast te verminderen en tegelijk het risico op watertekort voor de telers te beperken.

Telers bepalen zelf óf, en in welke mate ze op het verzoek van Delfland ingaan. Hoewel telers stellen 'Delfland, vraag wat je nodig hebt, dan beslissen wij wel wat we durven vrij te maken' wil Rainlevelr niet meer vragen dan nodig. "Ook bij een lagere hoeveelheid zijn we al geholpen en we houden er rekening mee dat er minder neerslag kan vallen dan verwacht."

De verzoeken van mei, juni en juli vielen in een periode waarin telers graag veel water op voorraad hebben en daarom terughoudend kunnen zijn om opvangcapaciteit vrij te maken. Toch hebben de meeste telers met volle bassins of silo's deze ruimte wel vrijgemaakt. De neerslag tijdens de afgelopen neerslagprotocollen was in de meeste gevallen ruim voldoende om voor genoeg aanvulling van de gietwatervoorraad te zorgen: zelfs op 9 juli was de aanvulling, ondanks de onzekere neerslagverwachting, precies rond de verzochte tien mm.

Nauwe samenwerking tussen Peilbeheer en Rainlevelr
Als er veel neerslag in een korte periode verwacht wordt, stelt Delfland een neerslagprotocol in. Peilbeheerders Barry de Brabander en Matthijs Rutten van de afdeling Peilbeheer van het Hoogheemraadschap van Delfland leggen uit wat een neerslagprotocol is en hoe dit protocol samenwerkt met Rainlevelr om wateroverlast te voorkomen.

'Als we een neerslagprotocol instellen, verlagen we het waterpeil in de boezem (hoofdwatersysteem) en de polders. Dit heet 'voormalen'. We doen dit als er veel neerslag wordt verwacht: 30 mm of meer in een etmaal met een kans van minimaal 50%. Zo vergroten we de bergingscapaciteit in het watersysteem. Hoe meer neerslag er verwacht wordt, hoe zwaarder het protocol is dat we instellen en hoe lager de waterstand die we in delen van het gebied aanhouden', legt Barry uit.

'Als eerste verlagen we de waterstand in de boezem, zodat daar ruimte ontstaat voor het water uit de polders. Daarna beginnen we met het uitmalen uit de polders. Als we alles tegelijk voormalen, komt er zoveel water op de boezem dat het water hier juist zou stijgen. Er moet zogezegd 'eerst een beetje gang in de boezem gebracht worden', vult Matthijs aan.

'Na ongeveer twee uur voormalen op de boezem zetten we de poldergemalen aan. En weer daarna krijgen de Rainlevelr-deelnemers een sms-bericht met het verzoek om opvangcapaciteit vrij te maken in een bepaalde tijdspanne. Er kan bewust even tijd zitten tussen het instellen van het neerslagprotocol en de Rainlevelr-sms: dit doen we om eerst ruimte te creëren in het watersysteem. Op die manier verspreiden we de druk op het watersysteem over een langere tijd', zegt Barry.

Voor meer informatie:
Rainlevelr
Tel: 06 31 63 29 05
www.rainlevelr.com
[email protected]

Publicatiedatum: