Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob de Rond, De Rond Agro:

"Radijs uit de vollegrond is pure topsport"

Tholen - Radijs is geen onbekend product bij Nederlandse telers. Toch gebeurt de teelt hiervan veelal in de kas. Maar ook in vollegrond wordt de radijs in Nederland geteeld. Een uitdagende teelt, maar een waar wel waardering uit spreekt. Dit legt Rob de Rond van De Rond Agro uit, die zelf ook een aantal jaren geleden in de teelt is gestapt.

Het bedrijf zit nu in haar vierde teeltseizoen en merkt dat er wel waardering is voor de radijs uit de vollegrond. "We zijn in 2020 begonnen", vertelt Rob. "Dit kwam eigenlijk omdat een afnemer naar ons toe kwam met de vraag of we radijs in de vollegrond wilden proberen. Ze merkten met name rond de warme hoogzomer maanden dat de inwendige kwaliteit van kasradijs minder goed werd. Zij kochten rond deze periode dan voornamelijk in uit landen als Engeland of Duitsland, maar vroegen zich af of het niet mogelijk was om hier ook een buitenradijs te telen. Zo is 1 plus 1 uitgekomen op 2 en zijn ze bij ons terechtgekomen."

Van begin tot eind moet alles kloppen
"Wij wilden er wel mee aan de slag gaan", vervolgt de teler. "Alleen is er natuurlijk een reden waarom het voorheen in Nederland niet meer in de vollegrond geteeld is. De radijs heeft een zeer korte, maar daardoor ook moeilijke teelt. Eigenlijk moet alles van begin tot eind 100 procent kloppen, want anders zijn er simpelweg geen reparatiemogelijkheden gedurende de teelt. Dat begint bij het zaaien, wat exact op de juiste diepte en ver genoeg van elkaar moet. Anders sta je al 3-0 achter en ga je het niet meer goed maken. In de kas is het mogelijk het klimaat veel meer te sturen in bijvoorbeeld watergift. Als het bij ons regent, regent het. Ook als we het niet willen. In de kas kun je water geven wanneer het nodig is. Het is ook de reden dat we op hogere zandgronden telen, zodat we op meer werkbare dagen kunnen sturen en oogsten. Dit jaar is met de vele regen natuurlijk een grote uitdaging. We hebben ook zaaisels verloren omdat de kwaliteit niet aan de eisen voldeed."

Daarnaast blijven insecten en schimmels een uitdaging. "Uiteraard hebben ze daar in de kassen ook last van, maar daar is het klimaat toch beter te sturen. In de buitenteelt zijn weinig tot geen middelen in toegelaten, waardoor we dit probleem op een duurzame zo goed mogelijk preventief proberen te tackelen. Hier moet je je heel erg van bewust zijn in deze teelt. Als er eenmaal schimmels of insecten in het gewas zijn gekomen, is er vrijwel niets meer aan te doen. Het moet echt preventief, mede door de korte teelt, en daar zijn we dus ook heel alert op."

Ervaringsvak
Het zorgt ervoor dat velen er toch voor opteren om voor de zekerheid in de kas te gaan, maar met De Rond Agro wilde Rob het avontuur aan gaan. "Toch kan ik het eigenlijk niemand aanraden", lacht hij. "Alles moet gewoon kloppen en om daarvoor te zorgen heb je jaren ervaring nodig. Ieder jaar leren we weer bij, net als dit jaar met veel neerslag en relatief weinig zon."

"We starten in het vroege voorjaar met zaaien. We proberen ervoor te zorgen dat we zo vroeg mogelijk aan de oogst kunnen beginnen, maar ook dat we zo lang mogelijk kunnen doorgaan. Maar alles valt of staat natuurlijk met de kwaliteit. We moeten mee in kwalitatief perfecte radijs, dus de lat voor ons ligt ook heel hoog. De radijs ziet er goed uit en we krijgen prima volumes gedurende het seizoen."

Bosradijs of losse radijs
Over het algemeen verwacht Rob wel een blijvende vraag naar radijs. "Veel landen voeren nu alleen bosradijs. In veel landen om ons heen worden deze bosjes met de hand gemaakt. Arbeidskosten stijgen hard en je ziet enkele buitenlandse telers langzaam stoppen, omdat de kosten niet meer opwegen tegen de baten. De vraag blijft dan of deze bosradijs op termijn vervangen wordt door losse radijs. De tijd zal het ons leren", besluit Rob.

Voor meer info:
Rob de Rond
De Rond Agro
Gors 127
4741 TC Hoeven
0165-312314
[email protected]
www.derondagro.nl