Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: 7 doordeweekse uren met negatieve elektriciteitsprijzen

Tussen 10 en 17 uur tellen we op deze zonnige, maar ook winderige dinsdag weer 7 uren met negatieve elektriciteitsprijzen. De reeks uren tot maximaal -10 euro per megawattuur leveren een EPEX-dagprijs van 45 euro per megawattuur op. Ook in België zakken de prijzen tot onder 0, zij het een uurtje later, vanaf 11 uur. De dagprijs ligt hier met 41,5 euro per megawattuur dan wel weer een stukje lager.

De TTF-gasprijs is na een gestage daling en een korte stijging weer gestabiliseerd rond de 38 euro per megawattuur. Maandag zakte de prijs zelfs iets, waarmee de contractprijs voor het eerste kwartaal van 2025 op 37,9 euro per megawattuur uitkomt.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 15 juli 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

Met alle negatieve uren op de Nederlandse elektriciteitsmarkt komt het recordgetal van 315 uur in 2023 hard dichterbij. De teller staat na vandaag, 16 juli, op 288 uur.

Zonne- en windparken worden steeds vaker stilgelegd om storingen te voorkomen, kopte het Financieele Dagblad afgelopen zaterdag. Energiespecialist Jan Willem Zwang van Stratergy haakt daarop in met een studie over de lessen die Nederland kan leren van Californië.

Uit een inventarisatie van de krant blijkt dat de drie grote regionale netbeheerders de eerste helft van dit jaar al 465 keer ingrepen, omdat er meer duurzame stroom opgewekt dreigde te worden dan het elektriciteitsnet aankon. Jan Willem staat speciaal stil bij curtailment. Daarbij worden elektriciteitsgeneratoren opzettelijke ingeperkt om de output tot onder wat had kunnen worden geproduceerd te brengen om vraag en aanbod van energie in evenwicht te brengen.

Netbeheerders komen steeds meer capaciteitsbeperkende contracten overeen met afnemers. Met een capaciteitsbeperkendcontract (CBC) met afroep komt een partij contractueel met de netbeheerder overeen dat de gevraagde transportcapaciteit beperkt wordt als de netbeheerder daarom vraagt. Beide partijen spreken dus onderling een capaciteitslimiet af. Bij een CBC heeft de contractpartner zekerheid over de voorwaarden en vergoedingen; de netbeheerder heeft de zekerheid dat de capaciteit ingezet kan worden voor een congestieprobleem, deelt COPACS. GOPACS is een platform waarmee de netbeheerders samen met de marktpartijen en grootverbruikers proberen congestie in het elektriciteitsnet te verminderen.

Hernieuwbare energie opwekken kan met reguliere zonnepanelen of windmolens, maar mogelijk straks ook met een nieuw soort windmolen. Het gaat om een 'windboom', een verticale windturbine, speciaal ontworpen om lokaal energie op te wekken zonder slagschaduw en vrijwel geluidloos volgens de makers van Eastally. De CO3 windboom heeft een diameter van 1,5 meter en een hoogte van 4,5 meter. Deze turbine staat op een 'stam' van 3 meter, wat de totale hoogte op 7,5 meter brengt.

Duitsland steekt samen met het bedrijfsleven geld in totaal 23 waterstofprojecten waarvoor 2000 kilometer aan pijpleidingen aangelegd met worden. Dat meldt BNR na berichtgeving van het ANP.