Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wisselvallige aanvoer en rustige verkoop voor Sebrechts

"Inmiddels zien we de gevolgen van de storm terug in prijzen vollegrondsgroenten"

Tholen - Het is nog niet de zomer die de Belgische groothandels graag hadden gezien. Het donkere en natte weer maakt het aan zowel aanbod- als vraagzijde niet makkelijker in een periode waarvan normaal gesproken de vruchten geplukt moeten worden. "Het is moeilijk geweest. De laatste twee weken van juni hebben we het weer gehad dat we het hele voorjaar hadden willen hebben en hebben we goed gewerkt, maar erna viel het weer terug en begonnen bovendien de vakanties", zo vertellen Ellen en Nathalie Sebrechts van Sebrechts Groenten en Fruit.

"Het begon al in het voorjaar", vervolgt Ellen. "Dat is niet geweest wat iedereen ervan had gehoopt, waardoor alles ook wat duurder blijft. Bessen, aardbeien. Krieken, die hier in België heel populair zijn, waren er helemaal niet. Kersen is heel weinig aanbod en blijft daardoor duur. Het begint nu wel wat beter te worden, maar we zitten al in de Regina. Dat is vroeg, hè. Het seizoen zal daardoor, vrees ik, ook wat vroeger gedaan zijn."

"De aardbeien uit vollegrond zijn ook kapot geregend, wat de kwaliteit uiteraard geen goed gedaan heeft. Bovendien was er wel een grote vraag, omdat sommige supermarkten in promotie gingen. Het gevolg was dat we abnormale prijzen hebben gezien, die we nog nooit hebben gehad in deze periode van het jaar. Het maakt het voor ons een lastig zomerseizoen. De wisselende prijzen zijn heel gevaarlijk en los van dat je veel moet betalen, is er ook geen kwaliteit voor lange bewaring. We moeten daarom heel goed opletten wat we inkopen."

Storm gooit roet in het eten
Waar fruit meer de specialiteit van Ellen is, ligt het groentensegment juist weer bij haar zus, en mede-zaakvoerder, Nathalie. Echter zijn er hier, zoals bij velen bekend, ook grote problemen geweest. "De zware storm van vorige week dinsdag in de regio Mechelen en omstreken heeft echt een ravage aangericht in de vollegrondsgroenten. Op woensdag viel het eigenlijk nog wel mee op de veiling, maar nu zien we toch wel de gevolgen voor bijvoorbeeld de boontjes. Er zijn zeer veel hectare vernield, waardoor telers de komende 4 à 5 weken geen handel kunnen leveren. Dat drijft de prijs natuurlijk enorm op, maar is bovendien verschrikkelijk voor die mensen."

"Het geldt ook voor andere producten die buiten staan", zo vervolgt ze. "Bloemkolen, venkel. Er is bijna geen product meer beschikbaar vanaf de velden. We zullen echt moeten afwachten wat het allemaal met de prijzen zal gaan doen. In de boontjes zal het wellicht weer zakken als de Nederlandse en machinale boontjes beginnen, maar juist op het moment van omschakeling gebeurt dit. Dat heeft impact op alles en die problemen zullen de komende weken dus nog wel aanhouden. Normaal gesproken gaat de prijs door de helft in deze periode, maar daar is nu geen sprake van. Toch wil iedereen het in huis hebben, dus wordt het er voor betaald. Het is een ramp. Niet goed voor de kwaliteit en niet goed voor de portemonnee."

Rustige verkoop
Toch is er naast de problemen in beschikbaarheid van Belgisch product wel een stabiele aanvoer in importproducten. "Hardlopers blijven toch altijd wel steenfruit en meloenen in deze periode", vult Ellen aan. "Nectarines zijn top en ook de perziken zijn van een mooie kwaliteit. Als je goed zoekt zijn er daarnaast nog altijd mooie partijen kersen te vinden, dus het is zeker niet allemaal ellende. Er is ook nog heel veel mooi product beschikbaar. Spaanse meloenen krijgen we nu binnen en met het mooie weer van de laatste dagen vindt dat ook altijd mooi zijn weg naar de consument. Daarnaast zoeken we ook altijd nog wel naar speciale artikelen, zoals witte kersen of gele watermeloenen. Het is leuk als zo'n artikel erbij zit, want dat kleurt je kraam. Toch zien we dat in deze periode mensen het risico niet altijd willen nemen en liever voor de betrouwbare, bekende producten blijven."

De familiegroothandel merkt dan ook wel de gevolgen van de vakantieperiode. "We hebben eind juni even het weer gehad dat we eigenlijk heel het voorjaar hadden willen hebben, maar erna startte eigenlijk gelijk de vakanties. Het wisselt nog af, moet ik zeggen. Je ziet dat de marktkramers elkaar aflossen om met vakantie te gaan, maar over het algemeen loopt de vraag vanaf 1 juli altijd wat terug, waarna eind augustus alles weer opstart als de vakanties voorbij zijn en het nieuwe Belgische hardfruit op de markt komt."

"Het is niet anders", zo stellen de zussen. "We werken gewoon in een zeer weersafhankelijke sector. Het ene jaar is het andere niet en dit jaar zit het weer niet mee. Volgend jaar kan het allemaal weer anders zijn. Voor nu zal het ons ook niet uit veld slaan, want het blijft prachtig om met al die heerlijke groenten en fruit te werken. Bovendien hebben we een nieuwe website, waar we onze nieuwe items op plaatsen en de mensen informatie geven over de producten. Je merkt echt dat het aanslaat en de mensen uitnodigt om eens nieuwe producten te proberen. Zeker in deze tijd, waarin alles minder persoonlijk gebeurt, zien we dat het de manier is om mensen in contact te brengen met je product en ze te informeren over nieuwe mogelijkheden. Als het weer nu ook nog een beetje mee werkt, kunnen we snel weer naar betere tijden", zo lacht Ellen.

Voor meer informatie:
Ellen Sebrechts
Nathalie Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Kielsbroek 4
2020 Antwerpen, België
+32 32374192
[email protected]
www.sebrechtsfruit.be