Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goed gebruik gewasbeschermingsmiddelen voorkomt veel problemen

Gemiddeld ontvangt het Antigifcentrum in België 234 oproepen per jaar die gelinkt kunnen worden aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit op Fytoweb gepubliceerde onderzoeksresultaten.

Voor de periode 2019-2022 was 78% van de oproepen gelinkt aan een niet-professioneel (particulier) gebruik en 17% aan een professioneel gebruik. Voor 4% van de oproepen was er onvoldoende informatie beschikbaar om de oproep te kunnen toeschrijven aan hetzij een professioneel hetzij een niet-professioneel gebruik.

De cijfers zijn volgens Fytoweb enigszins verrassend, omdat het marktaandeel van de niet-professionele gewasbeschermingsmiddelen in België beperkt is. Momenteel zijn er in België slechts een 200-tal gewasbeschermingsmiddelen toegelaten voor niet-professioneel gebruik, tegenover ongeveer 1600 producten voor professioneel gebruik.

Oproepen gelinkt aan een professioneel gebruik
Het Antigifcentrum ontvangt gemiddeld 40 oproepen per jaar die gelinkt kunnen worden aan een professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In iets meer dan de helft van de gevallen wordt de professionele gebruiker zelf blootgesteld. Naast land- en tuinbouwers gaat het ook vaak om tuinaannemers. In een derde van de gevallen gaat het om blootstelling van "derden", zoals voorbijgangers of buurtbewoners. Daarnaast wordt af en toe ook blootstelling van professionele medewerkers gemeld, zoals plukkers of personeel betrokken bij de verkoop of transport van de middelen.

Fytoweb geeft ook praktijktips voor goed gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door professionelen.

Publicatiedatum: