Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“We zijn langzaam een tijdperk aan het afsluiten”

Tholen - In twee van de drie regio's in Nederland zijn de schoolvakanties van start. In de regio Noord start de vakantie komende vrijdag. Daarmee hebben scholieren en studenten de tijd om wat extra uren te werken, bijvoorbeeld in de kas. Toch zien tuinders de laatste jaren dat de interesse om in de glastuinbouw te komen werken afneemt. Het is in deze tijd van het jaar een terugkerend thema.

Voor Jorrit Jonkers van Bonnaterra is het een tijdperk dat hij langzaam aan het afsluiten is. Actief werven onder jongeren doet het Noord-Brabantse bioteeltbedrijf niet meer, deelt hij op LinkedIn. "Momenteel heb ik het arbeidsplaatje goed op orde. Er werken nog een paar jongeren en dat is prima. Maar ik ga niet meer actief werven, sterker nog: als er jongeren werk vragen, dan bied ik die mogelijkheid nu niet."

Waardevol en gezellig
In het verleden werkte het bedrijf veel meer met jongeren, licht hij toe. "Zo lang als mijn ouders tuinder zijn en later ook bij mij, hebben we bij ons op het bedrijf met scholieren en studenten gewerkt. Ze vulden altijd een groot deel van het arbeidsplaatje in. Jongeren begonnen vanaf een jaar of 13 met kleine klusjes zoals kistjes openklappen of onkruid verwijderen en ze groeiden vaak mee in het bedrijf. Vooral als ze eindexamen deden of vakantie hadden, konden ze vaak veel uren werken. Dat was voor ons erg waardevol. Prijstechnisch was het gunstig, de jongeren vulden de uren in voor vaste mensen die met vakantie waren en bovendien was het ook wel gezellig."

Andere tijden
Er zijn ook jongeren geweest die vast bij het bedrijf aan de slag zijn gegaan. De laatste jaren is de wereld echter veranderd, constateert de bioteler. "Die paar jongeren die nog wilden komen werken, waren vaak alweer weg met een jaar of 16." Vooral op de zaterdagen en in de vakanties komen de jongeren werken. "Maar op zaterdagen moeten ze bijvoorbeeld ook voetballen en zijn ze al vroeg weer weg. En in de vakanties zijn ze regelmatig ook zelf op vakantie."

In de plaatselijke horeca, winkels en supermarkten ziet Jorrit dat ook continu scholieren en studenten geworven worden. "Zij zullen hetzelfde merken, denk ik." De teler die zelf geen kinderen heeft, hoort ook verhalen van ouders die hun kinderen geld toestoppen met de mededeling: ga maar genieten, werken kan later nog. "Die ouders snappen blijkbaar niet dat het moeilijk genieten is op een terras als er niemand meer is om je drankje en je eten te serveren."

Zaterdagochtend
In de kassen staan dit seizoen paprika's en tomaten. Om en nabij de twintig mensen werken er bij Bonnaterra. "Deels parttime, deels zzp en voor een groot deel ook tijdelijke arbeidskrachten. Die beginnen ergens in de periode maart-mei en blijven bij ons tot in het najaar."

Vooral op zaterdagen merkt Jorrit het verschil van minder jongeren en studenten op het bedrijf. "Ik kan op de zaterdagen mijn eigen gang gaan. Dat vind ik erg prettig is, al mis ik de gezelligheid af en toe ook." Een keertje een zaterdagochtend thuisblijven is nu makkelijker mogelijk. "Dat vindt mijn vriendin ook wel fijn." En als hij er wel is, dan kan hij zijn eigen werk doen zonder dat hij 'de jeugd' hoeft aan te sturen of te controleren.

Hoop op stabiel droog weer
Arbeid is voor telers een uitdaging, maar het veranderende klimaat zeker ook, deelt de teler als we hem spreken en vragen naar een foto van een ondergelopen laadkuil. Niet voor het eerst dit jaar moest er water uit gepompt worden. "Vandaag moesten we weer pompen", zucht hij. "Vrijdag ook al en dinsdag zijn er tien ruiten gesneuveld door de storm."

In totaal viel er dinsdag 65 millimeter regen in Oirschot. Vrijdag 45 millimeter. De vele regenval is voor de bodem in de kas niet direct een punt, ziet de teler. "Maar al die regenwolken nemen wel licht weg. We missen de zoninstraling. Ook is het klimaat in de kas vochtiger. Gelukkig weten we schimmelproblemen redelijk onder controle te houden. In vergelijking met vorig jaar gaat het in de tomaten beter. In de paprika's wel wat minder. Hier hebben we toch wat meer botrytisuitval."

De teler hoopt dat er 'eindelijk' eens twee weken met stabiel droog weer komen. "Sinds afgelopen oktober hebben we dat al niet meer gehad." De scholieren en de studenten kunnen dat vast ook waarderen, of ze nu 's ochtends in de kas werken en 's middags van het mooie weer genieten, of misschien wel aan het werk zijn op het terras.