Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse bioteler krijgt langer de tijd voor stop met fossiel stoken

Begin deze maand heeft het Franse comité voor biologische teelt CNAB een nieuwe deadline toegekend voor verwarmde biologische kassen. Aanvankelijk hadden telers tot 2025 de tijd om over te schakelen van fossiele brandstoffen op hernieuwbare energiebronnen. Nu is de deadline 2030. "Een ongerechtvaardigd uitstel gezien het aantal betrokken telers", zo stelt de FNAB, die oproept tot een jaarlijkse controle van de uitgevoerde maatregelen.


De deadline geldt alleen voor oude verwarmde kassen die vóór 1 januari 2020 als biologisch gecertificeerd zijn. Voor alle nieuwe verwarmde kassen is de verplichting om hernieuwbare energie te gebruiken al vijf jaar van kracht.

Uitstel betreft slechts dertigtal telers
Voor de nationale federatie voor biologische teelt FNAB is het uitstel niet gerechtvaardigd, omdat het volgens haar ramingen slechts betrekking heeft op een dertigtal van de 14.000 biologische groentetelers in Frankrijk. De federatie betreurt het dat de afgelopen vijf jaar niet volledig zijn benut door de telers om af te stappen van fossiele brandstoffen. Daarom heeft FNAB een motie ingediend die oproept tot een jaarlijkse evaluatie van de maatregelen om ervoor te zorgen dat de kastelers overstappen op hernieuwbare energie.

Kasverwarming onverenigbaar met biologische principe
Hernieuwbare energie of niet, voor de FNAB blijft kasverwarming onverenigbaar met de principes van de biologische teelt, omdat het seizoensgebonden karakter van de teelt niet wordt gerespecteerd en het klimaat niet wordt beschermd. De FNAB is van mening dat de biologische teelt de plicht heeft om een voorbeeld te stellen in de veranderingen die nodig zijn in ons voedselsysteem en stelt dat het deze principes zal blijven verdedigen bij consumenten en de Europese autoriteiten, zodat deze praktijken uiteindelijk worden afgeschaft.

Voor meer informatie:
FNAB
40 rue de Malte
75011 Parijs (Frankrijk)
[email protected]

Publicatiedatum: