Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samenwerking glastuinbouw en bebouwde omgeving voor energiebesparing

Op 27 juni organiseerde de werkgroep Gebiedsaanpak Energie Glastuinbouw, als onderdeel van het EZK-event 'Energie besparen, nu en in de toekomst', een workshop rond de mogelijkheden van energiebesparing door samenwerking van glastuinbouw en de bebouwde omgeving.

Via de presentatie van de case 'Warmte Samenwerking Oostland' lichtte Evert Vrins, kwartiermaker warmte bij gemeente Waddinxveen, het plan en de beoogde resultaten toe. Hierin werd ook stilgestaan bij de uitdagingen in het project. Door de ontwikkelingen van de gasprijzen en de ambitie van de glastuinbouw om in 2040 klimaatneutraal te zijn, is er in de glastuinbouw grote vraag naar duurzame warmte.

De gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen, Zoetermeer en Zuidplas en Glastuinbouw Nederland hebben daarom de handen ineen geslagen en werken onder de naam van Warmte Samenwerking Oostland aan een nieuw duurzaam warmtenetwerk. De aanleg van een warmtetransportnet voor de Glastuinbouw biedt de gemeenten ook de kans om de gebouwde omgeving op deze vorm van duurzame warmte aan te sluiten. Dit wordt in Zuidplas verkend voor woningen in Zevenhuizen en Moerkapelle en voor woningen in Waddinxveen. Door slim koppelen van de gebouwde omgeving met glastuinbouw kan er zuiniger worden omgegaan met de beschikbare warmtebronnen en kan er elektriciteit en aardgas worden bespaard.

Kansen genoeg, maar er zijn ook uitdagingen in het project, zo gaf Evert Vrins aan. Aanleg van een warmtenetwerk in de glastuinbouw en in woonwijken kent een verschil in dynamiek. Denk aan duurzaamheidseisen, betrouwbaarheid, tarifering en rechtvaardige verdeling van bronnen. Belangrijk verschil is ook de doorlooptijd. Een andere ontwikkelvraag is op welke capaciteit het netwerk wordt aangelegd. Overdimensionering is verstandig i.v.m. toekomstige groei, maar voorfinanciering vormt ook een uitdaging in de aanleg. Evert is positief over de uitrol, maar roept landelijke overheden wel op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Menno Laan, als projectmanager Provincie Zuid-Holland de moderator van deze workshop, zag dat de deelnemers aan de workshop verrast waren door de concrete case en samenwerking op dit vlak tussen overheden en bedrijfsleven. De vele vragen duiden op de mogelijkheden die elders in het land gezien worden. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Rob van Ruiten [email protected].

Bron: Greenport Nederland

Publicatiedatum: