Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Zondag, de mooiste dag van de week

Misschien kent u het liedje wel van tv-serie All Stars? Zaterdag, de mooiste dag van de week..., zingen Acda en De Munnik in 'Groen als Gras'.

Voor wie de energieprijzen volgt zou die mooiste dag van de week weleens de zondag, en dan vooral de zondagmiddag, kunnen zijn. Dan komen er steeds vaker momenten met 'gratis' elektriciteit voor. In deze nieuwe energie-update staan we hierbij stil, maar niet voordat we een blik op de gasprijs werpen.

De recente daling van de gasprijs is voorlopig weer voorbij. Op donderdag en vrijdag stegen de TTF-prijzen weer. Maandagochtend opende de dagprijs weer een stukje hoger. De contractprijs voor kwartaal 1 van 2025 ligt inmiddels weer ruim in de 38 euro per megawattuur.

Weinig verrassend zijn de negatieve uurprijzen voor elektriciteit zaterdag en zondag. Zaterdag tot maximaal -14,8 euro per megawattuur en zondag tot -73,8 euro per megawattuur. De gemiddelde EPEX-dagprijs lag zondag op 23,9 euro per megawattuur. Ook maandag zakken de uurprijzen hard tussen 12-16 uur. De gemiddelde dagprijs komt wel een stuk hoger uit dan dit weekend: 77,6 euro per megawattuur.

De groei van de vraag naar olie wereldwijd neemt af. Dat constateert het Internationaal Energieagentschap in een nieuw rapport.

Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. BNR schrijft erover na berichtgeving vanuit het ANP.

Agrariërs kunnen bezoek verwachten van omgevingsmanagers van Gasunie. Niet om toestemming te vragen voor de aanleg van aardgasleidingen, maar voor het transport van waterstof, deelt Nieuwe Oogst. Door heel Nederland komt een 1.200 kilometer lang netwerk te liggen met aftakkingen naar vijf grote nationale industrieclusters. Zo'n 500 kilometer wordt nieuw aangelegd.

Vattenfall stopt met de aanleg van nieuwe stadsverwarming in bestaande gebouwen. De investeringen zijn te hoog om er geld mee te kunnen verdienen. Bestaande projecten worden afgemaakt en leveringen aan al aangesloten klanten gaan door.