Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Genome editing in planten met nieuw soort Crispr-techniek

Het CRISPR-Cas12a-systeem verschilt met het meer algemeen gebruikte CRISPR-Cas9. PHD'er William de Martines van de WUR heeft onderzoek gedaan met als doel om door middel van genome editing ziekteresistente plantensoorten te ontwikkelen om in de toekomst het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Om dit sneller te bereiken heeft William gebruik gemaakt van de unieke kenmerken van Cas12a om niet-functionerende delen van resistentiegenen weg te knippen en functionerende delen in te plakken, waardoor inactieve resistentie wordt geactiveerd.

Dit is mogelijk omdat Cas12a DNA knipt en plakkerige uiteinden achterlaat die kunnen worden gebruikt voor het direct inplakken van nieuw DNA. William behandelt de ontwikkeling van het systeem tot enkele proof-of-concept-experimenten die de werkelijke reparatie van resistentiegenen in aardappelen aantonen.

Willam de Martines promoveert op 25 oktober op haar proefschrift.

Bron: WUR

Publicatiedatum: