Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruim 1 miljoen vierkante meter kas in 8 fases

Eind 2022 werd aangekondigd dat CombiVliet de laatste uitbreiding van de in totaal acht fases ging bouwen op locatie NoordVliet in Middenmeer. Met de vorige zeven fases in haar portfolio, werd de realisatie van deze laatste fase van 12,2 hectare ook aan Havecon gegund. Project NoordVliet is hiermee ook voor Havecon het grootste aaneengesloten project wat door het bedrijf ooit is gerealiseerd.

Tomatenkwekerij CombiVliet heeft vestigingen in het Westland, Zeeland en Noord-Holland waar zij diverse tomatenrassen telen voor de Europese markt. De focus ligt op betaalbare gezonde groente voor heel Europa. CombiVliet is ook betrokken bij een aantal internationale projecten.

Ruim 1 miljoen vierkante meter kas
Ruim 40 jaar heeft Theo van Vliet aan het roer gestaan van CombiVliet. In de zomer van 2022 werd het stokje overgedragen aan zoon Roy van Vliet, de derde generatie binnen het familiebedrijf. Roy was bij de eerste ontwerpen van project NoordVliet al volop betrokken over hoe het masterplan eruit moest komen te zien en heeft de volledige realisatie van dichtbij gevolgd en begeleidt.

Voor de locatie NoordVliet is gekozen om gefaseerd te bouwen, in totaal acht fases van elk ruim 12 hectare. In 2011 werden de eerste twee fases, een oppervlakte van totaal 25 hectare, aan Havecon gegund welke in 2012 gerealiseerd werden. Fase drie volgde in 2013 en de vierde kas in werd in 2016 gebouwd. De jaren erna werd er ook doorgepakt met fase vijf, zes en zeven en werd het boerenland steeds meer bedekt met modern glas waarin jaarrond tomaten worden geproduceerd. Met fase acht heeft CombiVliet ruim één miljoen vierkante meter Havecon kassen in het gebied Agriport A7.

Slagkracht
De keuze voor Havecon was weloverwogen. "De slagkracht van Havecon samen met Voorwinden Groep en de no-nonsense mentaliteit spraken ons erg aan. Daarnaast worden er strakke planningen gemaakt waar ook aan wordt gehouden. Je weet wat je aan Havecon hebt en dat maakt het werk voor ons ook gemakkelijker", zegt Roy van Vliet in de Havecontact van Havecon.

Verder heeft Havecon veel processen in eigen hand, waardoor er goede controle is over het gehele project. De directe communicatie met mensen uit de praktijk, zowel op de bouwplaats als op kantoor, zorgt voor een gestroomlijnde bouw.

Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel binnen CombiVliet. In een snel veranderde sector is het belangrijk om mee te gaan met nieuwe innovaties richting een klimaatneutrale tomaat. Niet alles kan ik één keer, maar met het jaar 2040 als stip op de horizon werkt CombiVliet stap voor stap richting het doel van klimaatneutraal zijn.

Groei buiten Europa
In de praktijk vertaalt dit doel zich in diverse innovaties welke geïmplementeerd worden in de kassen. Zo zullen alle belichte kassen eind 2024 voorzien zijn van LED-lampen en wordt er geïnvesteerd in tweede scherminstallaties om warmte binnen te houden. Het gebied Agriport A7 heeft ook beschikking tot geothermie, biomassa en warmteopslag. Naast het opslaan van warmte is er ook ondergrondse wateropslag aanwezig in gezamenlijkheid met het hele gebied. Hierbij wordt de grond als waterbuffer gebruikt. Al het regenwater wordt opgevangen en opgeslagen en weer beschikbaar gesteld wanneer dit nodig is. Zowel energie als water wordt geregeld door ECW (Energie Combinatie Wieringermeer), dat is opgericht op initiatief van enkele grote glastuinbouwbedrijven in 2006.

Kijkend naar de toekomst verwacht CombiVliet dat de groei van de sector meer in andere Europese landen zal zitten dan in Nederland. Door beperkingen vanuit de overheid zijn de mogelijkheden om verder te groeien binnen Nederland beperkt. Daar waar de bevolking groeit, zal ook de vraag naar hoogwaardige producten stijgen. De vraag naar betaalbare gezonde groente zal ook de komende jaren blijven toenemen.

Voor meer informatie:
Havecon
Lorentzstraat 8
2665 JH Bleiswijk
Tel: +31 (0)10 266 32 70
[email protected]
www.havecon.com

Publicatiedatum: