Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe 'groene troef' tegen schimmels in glasgroenten

Het nieuwe biofungicide Ravibis van Syngenta is de tweede 'groene' troef van het bedrijf in de strijd tegen schimmels in glasgroenten. tHet bedekkingsfungicide is met name sterk op echte meeldauw en kan met z'n licht curatieve werking een beginnende besmetting tenietdoen, stelt teeltadviseur glastuinbouw Caroline van den Hoek van Syngenta.

"Ravibis is een mooie nieuwe aanvulling voor groene strategieën tegen schimmels. Het is ons tweede product in het rijtje dat in 2021 begon met de introductie van Taegro. Maar het werkingsmechanisme is compleet anders. Want waar Taegro z'n werking dankt aan de activiteit van bacteriën, is Ravibis een zuiver bedekkingsfungicide op basis van natriumwaterstof carbonaat, een zogenoemde basisstof."

Schimmels die in aanraking komen met de stof verschrompelen door osmotische druk, legt Caroline uit. "Ze worden als het ware leeggezogen. Ook verlaagt Ravibis de zuurgraad van het blad en dat zorgt voor remming van de schimmelgroei. Ravibis kan met die mechanismen een beginnende besmetting met echte meeldauw volledig genezen. Maar om van die licht curatieve werking te profiteren is het wel belangrijk dat je Ravibis zo vroeg mogelijk inzet. En bij solo inzet van Ravibis is toevoeging van hulpstof Elasto G5 een absolute aanrader want dat verbetert de bedekkingsgraad significant. En daar moet Ravibis het van hebben."

Ingeburgerd
Caroline heeft er alle vertrouwen in dat Ravibis z'n plek zal vinden in de glastuinbouw.

"In de glasgroenten, en ook in de sierteelt, is de toepassing van groene middelen al aardig ingeburgerd, dat scheelt. En we kunnen hele succesvolle proeven laten zien met de toepassing van Ravibis in komkommer en in sierteelten als gerbera's. Belangrijk voordeel van middelen als Taegro en Ravibis is dat ze geen MRL hebben. En ze brengen vrijwel geen risico's mee voor het personeel."

"Maar wat misschien nog wel het belangrijkste argument is om een middel als Ravibis in te zetten, is het beperkte aantal toepassingen van de gangbare chemische middelen. Ravibis mag acht keer per seizoen en kan met z'n werkingsmechanisme een prima versterkende partner zijn in een schema met chemie. En dan heb je nog de keuze tussen de solo-toepassing met Elasto G5 of mengen met een gangbaar fungicide." Voor die mengtoepassing heeft Ravibis nog een speciale eigenschap die Caroline er even uit wil lichten:

"Ravibis is van zichzelf niet geformuleerd; het is een pure oplossing van natriumwaterstofcarbonaat in water zonder extra hulpstoffen. En dat maakt het bij uitstek geschikt als mengpartner voor andere middelen."

Ook in een volledig groen schema ziet Caroline goede mogelijkheden voor de inzet van Ravibis. "Dan spuit je aan de basis wekelijks Taegro met Elasto G5 en om de week voeg je Ravibis bij. In zo'n groen schema is het een perfecte aanvulling, vooral vanwege z'n afwijkende werkingsmechanisme."

Spuittechniek belangrijk
Omdat Ravibis een bedekkingsfungicide is dat zich niet in of over de plant verplaatst is een goede spuittechniek van groot belang voor het gewenste effect. "Er zijn te veel verschillende spuitsystemen om hier specifieke adviezen over te geven", stelt Caroline. "De telers weten zelf heel goed wat ze moeten doen voor een goede bedekking. Maar je kunt Ravibis niet toedienen met foggen of LVM. Het is namelijk niet geschikt voor nevel- of misttoepassing. Maar als spuittoepassing is het een belangrijke toevoeging aan de gereedschapskist met groene strategieën tegen schimmels in kasteelten."

Ravibis, de breed inzetbare groene oplossing
Ravibis is een biologische oplossing van natriumwaterstofcarbonaat. Deze stof kan helpen bij de bescherming tegen echte meeldauw in glasgroenten en sierteelten. Ravibis heeft de volgende werkingsmechanismen:

  1. Schimmeldraden verschrompelen door osmotische druk.
  2. Het werkt als een contactfungicide door de celwanden van schimmels te verzwakken.
  3. Natriumwaterstofcarbonaat verlaagt de zuurgraad van het bladoppervlak waardoor de groei van schimmels wordt geremd.

Ravibis mag acht keer per teelt worden toegepast en kent geen MRL-restricties. Toepassen van een uitvloeier verbetert het effect van Ravibis bij solo-toepassing; Elasto G5 blijkt in de praktijk voor dit doel het beste te voldoen. Ravibis (natriumwaterstofcarbonaat) en Elasto G5 staan beide op de SKAL inputlijst en mogen toegepast worden in biologische teelten.

Voor meer informatie:
Syngenta Crop Protection
B.V.
Tel +31 (0) 164 225500
www.syngenta.nl

Publicatiedatum: