Tholen - Donderdagmiddag kreeg een groep telers 'college' over water tijdens het plenaire gedeelte van de Waterdag in het World Horti Center in Naaldwijk. "Dat is lang geleden, zo in de collegebanken", grapte een teler tegen zijn buurman. Na een uurtje zat het college erop en was het tijd voor workshops. Zes in totaal, waarbij het soms qua thematiek sterk op gewasbeschermingsdagen leek.
Liesbeth Nijs spreekt in een workshop over precisiegewasbescherming één van de zes deelnemende groepen toe. Bekijk hier de volledige foto-impressie van de middag.
Spuit op maat
"Ik had het nooit gedacht, maar ik heb laatst toch een nieuwe spuitmachine gekocht", gaf een sierteler tijdens een workshop over precisiegewasbescherming aan. Zijn bedrijf zette vol in op biologie, totdat men 'klem' kwam te zitten met cicaden. Dat plaaginsect probeert men toch met bespuitingen te bestrijden.
Maar met hoeveel bar spuit je dan? En kun je altijd binnen je etiket blijven? Het waren (strik)vragen die Liesbeth Nijs op de deelnemers afvuurde. De themaspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland wees op de opmars van 'groene' middelen en hoe die anders werken dan de bekende middelen, met soms wel een systemische werking. Bij 'groene middelen' moet je het beestje echt raken, wil het goed werken. De algemene boodschap hier: spuit op maat.
Kaderrichtlijn Water
De boodschap beneden in het kassencomplex van het World Horti Center sloot goed aan op de plenaire presentaties van haar collega Guus Meis en van WUR-onderzoeker Jim van Ruijven. Guus besprak de Kaderrichtlijn Water.
In 2027 moeten alle EU-lidstaten voldoen aan de doelen die de Kaderrichtlijn Water (KRW) stelt. De KRW is al in 2000 opgesteld. De doelen moesten in 2015 gehaald zijn, maar na 2 keer 6 jaar uitstel is nu de deadline gesteld op 2027. Met het naderen van die deadline worden de geluiden steeds luider dat Nederland de doelen niet gaat halen.
De beleidsspecialist Water & Omgeving beseft dat ook. Hij roept de sector op om te zorgen dat het niet halen van de doelen niet aan de glastuinbouw ligt. Daarbij is hij ook kritisch op hoe vorderingen gemeten worden.
Van de vele duizenden waterkwaliteitsnormen haalt Nederland er momenteel al driekwart, maar omdat een 'one out, all out-principe' geldt, zijn de positieve stappen die zijn gezet niet altijd goed zichtbaar. Met een negatief maatschappelijk sentiment en alle dreigende gevolgen van dien, zoals verlies van gewasbeschermingsmiddelen. Niet alleen na overheidsingrijpen, maar soms ook omdat de toelatingshouder geen zin meer heeft in gedoe.
Presentatie Jim van Ruijven van de WUR tijdens het plenaire programma. Bekijk hier de volledige foto-impressie van de middag.
Lekkages voorkomen
Om telers te helpen lekkages uit hun kas nog meer te beperken, gaf Guus de zaal alvast wat tips mee, zoals het hangen van een stevige zak om onduidelijke leidingen om te checken of daar misschien stiekem niet toch water uit komt dat in het oppervlaktewater terecht kan komen. Is dat het geval, dan is goed afdoppen het devies.
In het kader van 'goed huisvaderschap' had Guus nog meer tips en ook wees hij op de mogelijkheid om hulp te krijgen van een watercoach. Die coach kan goedwillende telers helpen, zodat handhavers zich op de overtreders kunnen richten.
Condenswater ontvochtingsinstallaties
Telers zelf kunnen ook al veel doen, mits ze zich bewust zijn van de mogelijke lekrisico's. Jim van Ruijven besprak een hele lijst. Wat in de toekomst kan helpen is dat vanuit Glastuinbouw Nederland overleg gevoerd wordt met HortiQ, bekend van de certificering voor techniekbedrijven. Extra technische veiligheidsvoorzieningen automatisch opnemen in installaties zou waterlekkages nog verder moeten kunnen voorkomen.
Voor bepaalde zaken zijn wetmatig ook regels opgesteld, stipte Jim aan. Dit geldt voor hergebruik van condenswater van het kasdek. Op dezelfde manier kun je ook condenswater van ontvochtigingsinstallaties hergebruiken. Zomaar een advies van de WUR-onderzoeker om telers zelf toch alvast weer een stapje te laten zetten, vooruitlopend op regels die er voor deze nieuwe installaties nu nog niet zijn.
Bas Bekker van Meteor Systems met op de achtergrond het nieuwe systeem voor teelt op water op tafels dat hij presenteerde. Bekijk hier de volledige foto-impressie van de middag.
Toekomstmuziek
Om de KRW-doelen te halen zijn nog wel grotere stappen nodig, benadrukte Guus. De generieke maatregelen zijn wel zo'n beetje op, dus komt het vooral op maatwerk aan en activeren van het individu. De ongeveer zestig deelnemers aan de Waterdag kregen hiervoor dondermiddag tips en adviezen aangereikt én de broodnodige punten voor verlenging van de spuitlicentie Bedrijfsvoeren Gewasbescherming, onderdeel Teelt.
Handig, want zelfs met de beste bedoelingen is een teelt zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nog wel toekomstmuziek. Net als in sommige gevallen de gepresenteerde onderzoeken in de workshops nog toekomstmuziek zijn, erkende ook Margreet Schoenmakers, Programmamanager innovatie Water & Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland. Op middagen zoals deze haalt men kritische feedback van telers op om samen verder te komen.