Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuta absoluta richt ravage aan in Marokko

Tuta absoluta richt een ravage aan in tomatenteelten in Marokko. "Geen enkele teler is gespaard gebleven en iedereen worstelt om het probleem onder controle te krijgen," zegt Oussama Machi, een groententeler uit Agadir.

Oogstverliezen tot 35%
Marokkaanse tomatentelers leven al sinds 2008 samen met Tuta absoluta. Het probleem is onder controle, maar het brengt periodes van wijdverspreide schade met zich mee, zoals die van 2015, en het ziet ernaar uit dat dit jaar dat weer het geval zal zijn.

Machi beschrijft de situatie: "De verliezen bedragen ongeveer 20% van de oogst, oplopend tot 35% wanneer gecombineerd met het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). In sommige gevallen kunnen de verliezen zo ernstig zijn dat de planten volledig ontworteld worden, wat een veelvoorkomend scenario is. En dan heb ik het over teeltbedrijven met voorbeeldige teeltpraktijken en grote inspanningen op het gebied van preventie, want zonder deze inspanningen zouden de verliezen niet onder de 70% uitkomen. De schade hangt ook af van het stadium van de teelt. Als het voor de oogst is, kan het ontwortelen oplopen tot 100%. We hebben een piek in de schade gezien sinds juni."

Dat Tuta absoluta nu op grote schaal voorkomt op Marokkaanse teeltbedrijven is te wijten aan veranderingen in een van de componenten van geïntegreerde gewasbescherming, namelijk gewasbeschermingsmiddelen. Machi legt uit: "Het insect heeft een aanzienlijke resistentie ontwikkeld tegen toegestane gewasbeschermingsmiddelen zoals chlorantraniliprole en abamectine. Bovendien laat Europa dit jaar slechts vijf werkzame stoffen toe en dit aantal kan in Duitsland worden teruggebracht tot drie. De uitsluiting van effectieve gewasbeschermingsmiddelen die spinosad bevatten, compliceert de situatie. De verspreiding is versneld door de hitte en vochtigheid van deze zomer."

Wantrouwen
Een andere factor die aanzienlijk bijdraagt aan de huidige situatie is de terughoudendheid van telers om de andere component van IPM toe te passen, namelijk biologische bestrijding met behulp van het insect Nesidiocoris tenuis. Machi legt uit: "Marokkaanse telers geloven vaak dat biologische bestrijding bijdraagt aan de verspreiding van ToBRFV omdat de gebruikte insecten mechanische vectoren van het virus zijn. Er is geen harde wetenschappelijke opinie hierover, maar het is een empirische waarneming die telers geloven. Telers zijn daarom terughoudend om geïntegreerde bestrijding toe te passen, wat de enige effectieve manier blijft om Tuta absoluta te bestrijden."

Gelukkig verspreidt de mot - Tuta absoluta - zich aan het einde van het Marokkaanse seizoen, zodat de impact minimaal is voor het exportseizoen en praktisch onbestaande voor de lokale Marokkaanse markt. Volgens Machi is het insect niet agressief in open velden, die de belangrijkste bron zijn van ronde tomaten voor de lokale markt. In de kassen, d.w.z. in de regio Agadir, hebben de meeste telers hun seizoen al beëindigd, behalve degenen die exporteren naar markten zoals het VK of West-Afrika. Wat de variëteiten betreft, zijn het, gezien de kalender en de variëteiten die in kassen worden geteeld, cherrytomaten en langwerpige tomaten die momenteel door het probleem worden getroffen, veel meer dan ronde tomaten. In termen van volume is de impact te verwaarlozen, meldt Machi.

Volgend seizoen
Het effect op plantbeslissingen zou echter wel eens significanter kunnen zijn voor het komende seizoen. Ter herinnering: het seizoen begon erg laat en verstoord door de onzekerheid die vorig jaar werd veroorzaakt door de wijdverspreide ToBRFV en de hittegolven van de zomer daarvoor. Kunnen we volgend seizoen hetzelfde scenario verwachten vanwege Tuta absoluta? "Ik denk niet dat de start van het seizoen vertraging zal oplopen," antwoordt Machi. "Vroege tomaten zijn dit seizoen zeer winstgevend geweest en blijven ondanks het risico zeer aantrekkelijk. Ik denk dat er geen invloed zal zijn op de snelheid van het seizoen. Je moet er rekening mee houden dat de meningen en beslissingen van telers zeer gedecentraliseerd zijn."

De impact van de huidige Tuta absoluta-episode valt nog af te wachten, en er rijzen twee vragen: zal IPM ervoor zorgen dat ToBRFV zich verder verspreidt - net nu het eindelijk begint af te zwakken (volgens professionele bronnen)? Zal deze angst leiden tot vertragingen bij de lancering van het volgende seizoen? Aangezien er op dit moment plantbeslissingen worden genomen, zullen de komende weken - tussen nu en augustus - antwoorden en meer duidelijkheid geven voor het volgende seizoen.

Voor meer informatie:
Oussama Machi
Casamance Food
Tel: +212661178150
[email protected]

Publicatiedatum: