Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kas van investeerders gaat in rook op

De investering van een groep investeerders in een Thaise kas is veranderd in een nachtmerrie. Ze beweren dat hun kas in rook is opgegaan.

Rond 2017 verkocht het bedrijf Midas Agriculture Ltd in Thailand en haar zusterbedrijf Agriwize (geregistreerd in Hong Kong) honderden kassen en aquaponics-eenheden met langlopende contracten in Thailand. Via investeringsagent Live & Invest Overseas kochten investeerders apparatuur voor in kassen en aquaponics van Midas via een 20-jarig contract van Agriwize.

Volgens documenten, verkregen door zustersite HortiDaily, kostte een kleine kas omgerekend ongeveer €32.000 terwijl een grotere kas €45.000 kostte. In deze kas werden tomaten, komkommers, paprika's, bladgroenten en meloenen geteeld. Via een samenwerking met het naburige Ankana Farm zouden de kassen in Chiang Mai en Pak Chong hun groenten exporteren. De verwachting was dat ze daarvoor een exportvergunning zouden krijgen.

Ruim 10 miljoen investering
Veel buitenlandse investeerders, meestal met weinig tot geen ervaring in de tuinbouw, investeerden in deze kans in Thailand. Sommigen legden honderdduizenden euro's in met het oog op de 14-19% ROI dat Midas/ Agriwize voorspelde. In totaal is er naar schatting minstens 9-11 miljoen euro in dit project gestoken.

Rond 2018 werden de teeltbedrijven in Chang Mai en Pak Chong opgericht en daarvoor werden kassen gebouwd en allerlei apparatuur geïnstalleerd. Denk aan doseersystemen voor voedingsstoffen, waterbehandelings- en irrigatiesystemen, enzovoort. De kas in Chang Mai was aanvankelijk ontworpen voor aquaponics. Dat ging echter niet door en al de apparatuur is verplaatst naar Pak Chong.

(Te) weinig opbrengst
Rond 2018-2019 waren de kassen operationeel en werd gestart met het produceren en oogsten van producten voor een paar jaar. De adviesraad van investeerders beweerde dat de in die kassen geteelde producten van hoge kwaliteit waren. Anderen verklaarden dat de teeltgerelateerde uitdagingen zich opstapelden tot het punt dat de groenten niet meer verkocht werden.

Tot ontevredenheid van de investeerders kregen ze maar enkele honderden euro's terug. Tot hun verbazing kregen de investeerders op 29 december 2023 een brief van Midas/ Agriwize waarin stond dat de kas moest worden verwijderd op kosten van de investeerders. Volgens Midas/ Agriwize was er sprake van overmacht zoals COVID, Chinese import, stijgende meststofkosten en andere oorzaken. De investeerders waren hier niet van overtuigd omdat er niets financieel was vastgelegd. Ook had er geen overleg plaatsgevonden.

De investeerders onderzochten de mogelijkheid om Midas/ Agriwize te vervangen. Terwijl ze daarmee bezig waren in een poging de kas terug te krijgen werd ook het naburige teeltbedrijf Ankana ontmanteld als gevolg van het overlijden van de voormalige landeigenaar. Het enige dat overbleef was naar verluidt het pakstation dat verlaten zou zijn. Een andere bron verklaart dat de verpakkingsruimte, het dure geautomatiseerde voedingsdoseersysteem en de apparatuur voor waterbehandeling en opslag werden betaald met geld van investeerders. Dit werd echter niet genoemd in de oorspronkelijke pitch door Midas/ Agriwize.

Rechtszaak
Investeerders beweren dat ze niet weten waar die apparatuur is gebleven, en het eigendom van het pakstation en de apparatuur staat nog steeds ter discussie. Andere bronnen waar HortiDaily mee sprak beweren dat de verpakkingsruimte en de apparatuur nooit betaald zijn met geld van investeerders. Eén van de belangrijkste redenen waarom alles in duigen viel was het overlijden van de eigenaar van Ankana Farms. De mensen die dat overnamen wilden weg uit de land- en tuinbouw en eerder gemaakte afspraken waren niet meer geldig.

Terwijl Midas/ Agriwize en investeerders ruziën over wie er verantwoordelijk is voor het plotselinge stoppen van het project dreigt er een rechtszaak over een soortgelijk geval. Ook in deze zaak liep een investering slecht af door gebrek aan ervaring in de tuinbouw, torenhoge kosten en misschien ook COVID.

Horti Daily heeft contact opgenomen met Midas/ Agriwize, maar kreeg niet op tijd antwoord voor publicatie. We zullen dit verhaal updaten zodra we van hen horen. In de tussentijd is de website van Midas Agriculture en Agriwize offline gegaan.

Publicatiedatum: