Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Benny Herbots:

"Ondanks lagere kersenvolumes zijn prijzen ook minder dan verwacht"

Tholen - Met de stormen, nattigheid en donkere dagen zou je bijna vergeten dat we middenin de zomer zitten. Het moment bij uitstek voor de Belgische kersen, maar ook daar gaat het dit seizoen nog niet zoals gewenst. "Het algemene beeld is toch dat de meeste telers hun oogst wat overschat hebben. Zeker in de variëteiten tot en met de Kordia waren er veel kwaliteitsproblemen door de overvloedige regen en de oogst is uiteindelijk niet bijgetrokken", zo vertelt teler Benny Herbots.

"De prijzen zijn hierdoor ook niet helemaal wat men ervan verwacht", zo vervolgt de kersenteler uit het Vlaamse Zoutleeuw. "Je zit toch met lagere productie, wat zich normaliter vertaald in hogere prijzen, maar dat is dit jaar ook niet het geval. Waar dat aan ligt? Ik heb geen idee. Ik denk dat er over heel Europa geen overvloedige oogst is geweest, maar de prijzen blijven op een niveau hangen dat de mindere kilo's ook niet gecompenseerd worden."

"We zijn nu de Regina aan het plukken en dat ziet er kwalitatief eigenlijk wel goed uit", legt Benny uit. "Tot en met de Kordia is er dus redelijk wat uitval geweest van gebarsten kersen. In de Regina is dat aanzienlijk minder, maar ik denk niet dat het dit seizoen nog kan redden. Helaas moeten we daar eerlijk over zijn. Het is gewoon zeer uitdagend. We zijn de afgelopen twee seizoen geconfronteerd met twee uitersten. Vorig jaar was het gortdroog en dit seizoen bleef het maar regenen. Dat vraagt veel van een teler."


Benny Herbots

Zorgen over toekomst
Het wordt kersentelers hierbij niet makkelijker gemaakt door de regelgeving, zo stelt hij. "Het middelenpakket wordt kleiner en kleiner, maar met de huidige weersextremen hebben we alles nodig wat we kunnen krijgen om een 'normale' oogst te realiseren. Er worden beslissingen genomen waarbij geen rekening wordt gehouden met de situatie op de velden. Als je ziet wat er nu naar voren wordt geschoven als alternatief, kan ik iedereen, met mijn ganse leven als ervaring, nu al verzekeren dat we het niet gaan redden."

"Ik denk dat het verhaal nog nijpender gaat worden voor de peren. Daar begint men ook al vraagtekens te zetten rond de toekomst van de teelt, maar dat zien we dus ook bij de kersen. Niet alleen in België, maar ook in bijvoorbeeld Nederland. Ik hoop toch dat men de ogen opent en met een goed alternatief komt of de huidige middelen verlengt, want anders zie ik het somber in. Zeker met het feit dat klanten ook vaak nog eens onder de normen van de regelgeving willen zitten, maar er is een ondergrens en daar zitten we dicht bij in de buurt."

Het baart Benny zorgen. "Ik zit al mijn hele leven in deze teelt en er zijn altijd goede en minder goede jaren. Daar moeten we het mee doen, maar je moet wel een degelijk pakket aan kunnen bieden waarmee de ziektes en insecten bestrijd kunnen worden en tegelijkertijd een rendabele teelt mogelijk is. Dat wordt onmogelijk gemaakt en ik vrees dat het gevolg is dat de Belgische kersenteelt in gevaar komt. Je ziet het nu al. Er komt geen areaal meer bij. Veel percelen die op ouderdom komen, worden gerooid, maar er komen zeer weinig nieuwe percelen bij. Je hoort het ook van boomkwekers. De vraag wordt simpelweg minder en minder. Er moet wat gebeuren."

Voor meer informatie:
Benny Herbots
Asbroekstraat 99
3440 Zoutleeuw, België
Tel.: +32 11 78 29 06