Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
uitbreiding Dutch Berries

“Stolze is niet bang om grootschalig te denken"

Dutch Berries, onderdeel van de GK Group, heeft eind 2023 een uitbreiding van 4,5 hectare gerealiseerd. Met deze nieuwe afdeling tilt het bedrijf de jaarrond aardbeienteelt naar het volgende niveau. Stolze was, als Dutch Berries' vaste partner voor water- en elektrotechniek, betrokken bij de nieuwbouw. Men ging in gesprek met mededirecteur Boudewijn van der Wal over Dutch Berries' marktgeoriënteerde groeistrategie.

Net als een vorige uitbreiding, met 4 hectare in 2020 met LED-belichting voor winterteelt, is ook de uitbreiding van 2023 volledig gericht op het voorzien in de marktvraag. De retail verlangt aardbeien van hoge kwaliteit tegen een lage kostprijs. Volumeproductie, efficiëntie en duurzaamheid zijn belangrijke doelen. Daarom breidde Dutch Berries de bestaande kwekerij uit met 4,5 hectare nieuwbouw.

Hoog-laag-teeltsysteem
Dutch Berries koos voor betrouwbare techniek die de marktvraag ondersteunt. Eén van de vernuftigheden van de nieuwe kas is het unieke hoog-laag-teeltsysteem, waarbij Stolze de water- en elektrotechnische integratie heeft gerealiseerd. Dit gotensysteem kan in hoogte worden versteld voor de optimale teelt- én oogsthoogte. De substantiële afname van het energiebruik per kilo geeft het bedrijf een flinke duurzaamheidsimpuls. De aardbeienplanten groeien optimaal en de 180 medewerkers van Dutch Berries werken onder efficiënte werkomstandigheden.

5 miljoen kilo aardbeien per jaar
Naast systeemintegratie zorgden de specialisten van Stolze ook voor uitbreiding van de elektro- en watertechniek voor de nieuwe kas. Zoals gebruikelijk in de aardbeienteelt maakt Dutch Berries gebruik van dagvoorraden voor het gieten. Omdat het om een uitbreiding van de bestaande kas gaat, heeft Stolze in de bestaande watertechnische ruimte twee nieuwe silo's, een dagvoorraadunit, een druppelunit en een ontsmettingsunit geïnstalleerd. Deze zijn aangesloten op zowel de bestaande als nieuwe leidingen. Bovendien is een PV-installatie geïntegreerd en wordt de teelt nog duurzamer dankzij het gebruik van zonne-energie.

Met de gerealiseerde verbouwing is Dutch Berries in staat om jaarlijks maar liefst 5 miljoen kilogram aardbeien te produceren. De aardbeien worden op locatie verpakt en klaargemaakt voor de retail, wat bijdraagt aan de versheid en kwaliteit van het product.

Schouders eronder
Boudewijn van der Wal, mede verantwoordelijk voor Dutch Berries, blikt zeer tevreden terug op de samenwerking met Stolze. "Stolze is niet bang om grootschalig te denken. We kunnen goed met hun levelen. Daarnaast laten de mannen zich niet uit het veld slaan. Toen de bouw flink tegenzat door zware regenval, zette Stolze alsnog de schouders eronder om de planning te halen. Ondanks alle tegenslag, werd er slechts drie weken later dan de eerste planning geplant. Dat was niet mogelijk geweest zonder hun flexibiliteit en doorzettingsvermogen!"

Boudewijn benadrukt de toewijding van het bouwteam: "Waar ik het meest trots op ben? In de Bommelerwaard zijn we niet zo gauw trots, maar wat ik graag benoem, is de passie waarmee we hebben uitgebreid. We hebben samen met onze bouwpartners alles op alles gezet om ons doel te behalen!"

Voor meer informatie:
Stolze
Honderdland 781
2676 LV Maasdijk
Tel: +31 85 237 5000
[email protected]
www.stolze.nl


Dutch Berries
Uilkerweg 2A
5305 TD Zuilichem
Tel: 0653193799
[email protected]
www.dutch-berries.com

Publicatiedatum: