Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Endosymbionten in bladluispopulaties onderzocht

Endosymbionten komen vaak voor in de natuur en de aardbeienteelt, maar niet in de paprikateelt. Daarnaast kunnen endosymbionten bescherming bieden tegen een sluipwesp, maar niet tegen een andere sluipwesp, beide natuurlijke vijanden die als biologische bestrijding in de aardbeienteelt wordt gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van Helena Donner van de WUR waarin ze in een proefschrift heeft onderzocht hoe vaak endosymbionten in Nederland voorkomen in bladluispopulaties in de natuur, in de paprikateelt, en in de aardbeienteelt.

De conclusie is dat endosymbionten veel voorkomen in bladluizen in de natuur en van invloed kunnen zijn op de dynamiek van soorten in de natuur en ook op de biologische bestrijding van bladluizen. Bladluizen zijn een groep insecten die een plaag voor gewassen kunnen zijn. Bladluizen kunnen bacteriƫn bij zich dragen die endosymbionten genoemd worden. Endosymbionten kunnen verschillende effecten hebben op de bladluis, waaronder bescherming tegen natuurlijke vijanden. Natuurlijke vijanden worden gebruikt in de biologische bestrijding.

Helena Donner promoveert op 23 september op haar onderzoek.

Bron: WUR

Publicatiedatum: