Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw project verdubbelt Sloveens kasareaal

In Prekmurje, een regio in het noordoosten van Slovenië, wordt 's lands grootste kassencomplex voor de groenteteelt gebouwd. Met een investering van ongeveer €80 mln zal het project GreenGardens op een terrein van 22 hectare voorzien in de bouw van kassen op een areaal van 15 hectare, wat vergelijkbaar is met de som van de oppervlaktes van alle bestaande kassen in Slovenië. Vijf hectare zal gewijd worden aan de teelt van sla en nog eens tien hectare is beschikbaar voor verhuur.

Het project zal in fasen worden ontwikkeld. Het doel is om de teelt in 2026 op te starten, aldus de initiatiefnemers Matej Bandelj en Gregor Počivavšek. Met achtergronden in vastgoedontwikkeling en IT-tuinbouw gebruiken ze hun expertise om het GreenGardens project op te zetten.

Ze worden gesteund door Boštjan Bandelj, een van de rijkste Sloveense burgers en eigenaar van Belektron, een bedrijf gespecialiseerd in de handel in koolstofemissierechten. Hij kocht het terrein via het bedrijf Skrinja BB op een veiling in augustus vorig jaar. De drie zullen samen eigenaar zijn van het nieuwe bedrijf.

Ze zullen eerst de hele zone inrichten en uitrusten met hightech apparatuur en vervolgens een onafhankelijk bedrijf oprichten voor de teelt van sla, dat ook een deel van de kassen zal verhuren.

Verdubbeling van de zelfvoorzieningsgraad in sla
Matej en Gregor legden vorige maand uit dat duurzame hightech teelt de zelfvoorzieningsgraad van Slovenië in bepaalde groenten fors zou kunnen verhogen. Officiële statistieken ramen de zelfvoorzieningsgraad voor sla op 25% tot 2023, maar met de teelt van babyleaf door GreenGardens zou dat kunnen oplopen tot 53%.

Gregor legt uit dat de kassen jaarrond oogst zullen hebben en volledig geautomatiseerd zullen zijn. Om dit te bereiken kozen ze samen te werken met Nederlandse experts. "Door de teelt in een gecontroleerde omgeving zullen de gewassen zelfs buiten het natuurlijke groeiseizoen kunnen gedijen en zullen ze gegarandeerd optimale omstandigheden hebben op het gebied van warmte, vocht, licht en voedingsstoffen", zegt Matej.

Het project is ontworpen om maximaal gebruik te maken van de hernieuwbare energiebronnen die de locatie biedt. "We zullen dit bereiken door het gezamenlijke gebruik van geothermische en zonne-energie, een constante temperatuur van het grondwater en technologisch geavanceerde kassen", legt Matej uit.

De gemeente waar het project zal worden gerealiseerd ligt op de grens met Hongarije en is al de thuisbasis van de kassen van orchideeënteler OceanOrchids. Het gemeentebestuur verwelkomde de investering en de banen die het project zal opleveren, naar schatting 100 tot 150.

Voor meer informatie:
Green Gardens Dobrovnik
https://www.greengardensdobrovnik.eu/

Publicatiedatum: