Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gastekort vergroot uitdaging voor telers uit Nieuw-Zeeland

Groentetelers hebben goedkopere energieoplossingen nodig of moeten hun bedrijf opgeven nu de energiekosten stijgen en de gasvoorraden krap worden. Ellery Peters, energie-ingenieur voor groenten in Nieuw-Zeeland, vertelt dat aardgas een groot deel van de uitstoot van de sector uitmaakt en dat telers nu te maken hebben met fluctuerende prijzen en beschikbaarheid.

Leveringscontracten
Leveringscontracten worden kleiner en in sommige gevallen krijgen telers te horen dat ze "hun levering nu moeten afsluiten", zegt Ellery. "We proberen hen te helpen bij de overgang wanneer ze daartoe gedwongen worden." Volgens Ellery reageren telers op de stijgende CO₂-prijzen.

In 2019 was ongeveer 50 procent van het emissieprofiel van de sector afkomstig van kolen. Daarna volgen aardgas en andere koolwaterstoffen zoals diesel en afgewerkte olie. "Uit de nieuwe gegevens die we hebben verzameld in 2024 hebben we gezien dat het aandeel van kolen aanzienlijk is afgenomen en eigenlijk wordt gedomineerd door aardgas."

Overstap
Volgens Ellery stappen sommige grotere telers over op biomassa. "Veel van de kleine tot middelgrote spelers stappen over op afgewerkte olie uit kolen. Ze merken dat de overstap makkelijk is en dat het de goedkoopste brandstofbron is die ze voor zichzelf kunnen vinden."

Klik hier om het hele verhaal te lezen

Foto index: © Trebro | Dreamstime.com

Publicatiedatum: