Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie besparen met ventilatoren in de kas

Ventilatoren zijn op zichzelf geen grote energieverbruikers. Toch kan het gezien het grote aantal ventilatoren in een kas lonen om hiernaar te kijken. Met een berekening geeft Vostermans Ventilation inzicht in het huidige stroomverbruik en wat een alternatief aan besparing op zou kunnen leveren.

Als voorbeeld wordt het aantal ventilatoren in de kas bepaald op basis van een omloopsnelheid van drie. "Deze omloopsnelheid kan per situatie of gewas verschillen. Maar dit voorbeeld is een realistische indicatie."

Huidige situatie en ventilator
"In de huidige situatie gaan we uit van een kas van 160.000 m³. Als we dit vermenigvuldigen met de circulatiesnelheid van drie, weten we dat de circulatieventilatoren 480.000 m³ lucht per uur moeten verplaatsen. In het verleden werd vaak de 1~ 230v ventilator gekozen die 5.350 m³ per uur verplaatste met een stroomafname van 240w. Om 480.000 m³ lucht per uur te verplaatsen had je in de oude situatie 90 ventilatoren nodig die samen 21.600 watt per uur verbruikten."

Nieuwe ventilator optie 1
In dit alternatief wordt er gekozen voor een tuinbouwventilator uit de nieuwe, energiezuinige 5.000 m³ lijn. "Deze 1~ 230v ventilator verplaatst 4.850 m³/h bij een stroomverbruik van 119w. Om 480.000 m³/u lucht te verplaatsen zijn er in dit alternatief 99 ventilatoren nodig die samen 11.781 watt per uur verbruiken. Dit is een energiebesparing van 45,5%. De ventilatoren kunnen zichzelf dus in korte tijd terugverdienen."

Nieuwe ventilator optie 2
In dit alternatief wordt er voor een ventilator uit de krachtigere 7.000 m³ lijn van Vostermans gekozen. Deze nieuwe 1~ 230v ventilator uit deze lijn verplaatst 6.450 m³/u met een stroomverbruik van 190w. "Om 480.000 m³/u lucht te verplaatsen zijn nu 74 ventilatoren nodig die samen 14.060 watt per uur verbruiken. Dit is een besparing van 35% en je hebt minder ventilatoren nodig."

Wat bespaart dit de teler?
Energie besparen is natuurlijk niet het enige doel. "De aanschafprijs, installatiekosten, transportkosten en lokale energieprijzen hebben allemaal invloed op de totale investering en terugverdientijd. Maar het kan dus zeker lonen om te investeren in meer ventilatoren die energiezuiniger zijn."

Voor meer informatie:
Vostermans Ventilation
www.vostermans.com

Publicatiedatum: