Groenten en fruit passen in een duurzaam voedingspatroon en in een gezonde leefstijl. Daarmee zijn groenten en fruit goed voor mens en maatschappij. Men heeft te maken met verse producten en daardoor ook met beperkte houdbaarheid. Dat vraagt om efficiënte logistiek in de hele keten, van productie tot aan de consument, zo meldt GroentenFruit Huis.
Soms vallen producten 'buiten de boot'. Dit kan diverse oorzaken hebben: het aanbod is groter dan de vraag, weersomstandigheden beïnvloeden de kwaliteit of de consument koopt meer producten dan hij opeet. In het algemeen geldt dat de bedrijven in de sector een bestemming hebben voor alle producten. Het kan echter zo zijn dat er reststromen ontstaan waar een hoogwaardigere bestemming voor gevonden kan worden.
Brancheorganisatie GroentenFruit Huis zet zich in om de reststromen en verspilling in hun keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie en dus aan een duurzamere toekomst van de sector. Samen met enkele spelers uit de sector hebben ze gegevens verzameld over de jaren 2020 tot en met 2022, waar Wageningen University & Research nu een monitor van heeft samengesteld.
Monitor
Aan deze monitor hebben 11 entiteiten, van de ruim 280 leden meegewerkt. Deze zijn onder te verdelen in vijf 'exoten' (denk aan ananas en mango) en zes 'vruchtgroenten' (zoals paprika en tomaat). De deelnemers zijn vergeleken op bedrijfsniveau en daaruit is gebleken dat:
- Gemiddeld (bij exoten en vruchtgroenten samen) 2,1% wordt verspild en daarvan wordt:
92% vergist;
5% gecomposteerd;
En 3% gestort - Bij exoten ligt de verspilling het hoogst, namelijk op: 3,7%
- Waar het bij vruchtgroenten op 0,7% ligt.
Verspilde groenten en fruit naar vergisting
Vrijwel alle reststromen groenten en fruit van de deelnemende bedrijven eindigen in de vergisting. Dit is een methode om van natuurlijke materialen energie te maken. Vergisting valt volgens de Europese definitie onder verspilling, dus is het interessant volgens de makers om te onderzoeken of deze reststromen ook een hoogwaardigere bestemming op de Ladder van Moerman kunnen krijgen, zoals verwerken in voeding voor mensen, diervoeding of biomaterialen. "Vaak levert dit ook een betere prijs op."
Waarom monitoring?
Door monitoring krijgen de leden van GroentenFruit Huis een beeld waar de reststromen en verspilling ontstaan, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. Daarnaast werkt de sectormeting als een benchmark; bedrijven krijgen daardoor ook inzicht in hoe ze presteren ten opzichte van het sectorgemiddelde.
Tijdens bijeenkomsten worden vragen besproken en best practices met elkaar gedeeld. Zo kan er samen gewerkt worden aan een sector met minder voedselverspilling en daarmee een duurzamere toekomst. Hoewel deze eerste stap een relatief kleine stap is, hopen ze dat het vele andere groente- en fruitbedrijven motiveert om ook deel te nemen.
Dit is slechts een begin
Het tegengaan van voedselverspilling is een belangrijk onderwerp voor GroentenFruit Huis. "Wij zijn blij met het toenemende bewustzijn van leden op dit onderwerp, steeds meer leden werken actief samen met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling om hun voedselverspilling in kaart te brengen en tot reductie te komen. De nieuwe monitoring en benchmark kan een belangrijke tool zijn om bedrijven hier verder in te ondersteunen."
Rudy Toet van Combilo, deelnemer aan de monitor: "Door de inzet van de WUR en de Stichting Samen tegen Voedselverspilling kunnen wij onze data nog beter gebruiken en vergelijken met branchegenoten. Het is belangrijk om in gesprek te blijven met elkaar en door dit initiatief zouden we op een collectievere manier voedselverspilling tegen kunnen gaan in de AGF-branche. Hopelijk sluiten de komende jaren steeds meer bedrijven zich aan zodat we de impact kunnen vergroten."
Bron: GroentenFruit Huis