Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Maak je geen zorgen"

Vrijdag is opnieuw een dag met heel veel hele lage uurprijzen voor elektriciteit. Negatieve uren blijven, in tegenstelling tot donderdag, wel uit. De gemiddelde EPEX-dagprijs komt uit op 32,5 euro per megawattuur. Dat is, door het uitblijven van minuren, wel fors hoger dan donderdag.

In heel Noord-Europa ligt de systeemprijs voor elektriciteit vrijdag op 16 euro per megawattuur. Donderdag was dat nog iets meer dan 17 euro. De Nederlandse en Belgische prijzen lagen daar donderdag onder, maar vrijdag weer boven. In België komt de prijs voor een megawattuur vrijdag op net geen 28 euro per megawattuur uit, zo blijkt uit het overzicht van Nord Pool Group.

Op de onbalansmarkt bleven de pieken en dalen donderdag tussen de -600 en +900 euro per megawattuur, zo leert TenneT-data met verrekenprijzen. Hier zagen we al vaker extremere pieken en dalen, tot wel meer dan 2000 euro af en toe. Jean-Paul Harreman van EnAppSys ziet desondanks wel iets bijzonders. Hij schrijft op LinkedIn: "Bizar veel periodes met dubbele onbalansprijzen vandaag."

Netbeheerder TenneT heeft een tienjaarsprognose voor nettarieven uitgebracht. De tarieven voor het transport van elektriciteit via de hoogspanningsnetten van TenneT zullen, na een lichte daling in 2025 en 2026, de komende jaren toenemen. Tot 2035 verwacht de netbeheerder dat het tarief HS (hoogspanning) jaarlijks stijgt met 4,7% en het tarief EHS (extra hoogspanning) met 4,3%.

Ander nieuws van TenneT: Met nieuwe sensoren in de hoogspanningslijnen kunnen de temperatuur en de 'doorhang' van de lijnen worden gemeten. Door gebruik te maken van weerdata kan de landelijke netbeheerder bij gunstige weersomstandigheden meer stroom transporteren dan waar de lijnen op zijn ontworpen.

Ondanks zo'n ontwikkeling zoekt TenneT nog altijd naar manieren om netcongestie tegen te gaan. Samen met regionale netbeheerder Stedin is TenneT op zoek naar marktpartijen die kunnen helpen met verplaatsbare 'stroomgeneratoren' om de pieken op het stroomnet op te vangen. Het gebruik van zo'n extra stroomvoorziening is nieuw en bedoeld om de energietransitie in Nederland zoveel mogelijk door te laten gaan en los te koppelen van de volle stroomnetten, met netcongestie. Deze oplossing wordt als eerste in de provincie Utrecht ingezet omdat de druk op het stroomnet daar nijpend is. De generatoren worden tijdelijk en op doelgerichte plekken ingezet, daar waar het stroomnet overbelast is en niet op korte termijn kan worden verzwaard.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 4 juli 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

Het bijvullen van de Nederlandse gasopslagen voor de winter verloopt veel trager dan in andere Europese landen. De vulgraad is een stuk lager dan vorig jaar. Aardgashandelaar GasTerra ziet geen probleem, energie-expert Martien Visser maakt zich meer zorgen, blijkt uit berichtgeving in het Eindhovens Dagblad. Die zorgen zijn volgens een woordvoerder van GasTerra 'misplaatst'.