Op het EnergiekEvent zijn weer veel onderwerpen behandeld in workshops. De presentaties, zowel van de workshops als van het plenaire programma, zijn na te zien via de website van Kas als Energiebron.
Eén van de presentaties was van Robert Solleveld over 15 jaar Het Nieuwe Telen. Hieronder een kort verslag hiervan door Quincy von Bannisseht van Glastuinbouw Nederland.
"Is Het Nieuwe Telen een succes in de glastuinbouw? Als je kijkt naar het aantal mensen dat jaarlijks de cursus Het Nieuwe Telen volgt − dat zijn er bijna tweehonderd − kun je gerust spreken van een succes." Dat zei Robert Solleveld, themaspecialist Energie van Glastuinbouw Nederland, tijdens het plenaire deel van het EnergiekEvent 2024 op dinsdag 2 juli bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk. Hij stond stil bij het vijftienjarig bestaan van Het Nieuwe Telen, de teeltmethode die in 2009 vanuit het innovatieprogramma Kas als Energiebron werd geïntroduceerd.
In de afgelopen vijftien jaar heeft Het Nieuwe Telen zich volgens Solleveld verder ontwikkeld dan enkel een manier om energiezuinig te telen. "Ook plantgezondheid, het efficiënter inzetten van gewasbeschermingsmiddelen en de waterhuishouding spelen inmiddels een belangrijke rol in Het Nieuwe Telen." Toen de sector in 2009 de eerste stappen zette met Het Nieuwe Telen betekende dat voor velen afscheid nemen van oude gewoonten, zoals het aanhouden van een minimum-buistemperatuur. Tegelijkertijd werden bestaande technieken op een voor velen nieuwe manier ingezet. "Voorbeeld daarvan is het gebruik van meerdere energieschermen in de tomatenteelt, een teelt waarin toentertijd door bijna niemand werd geschermd", vertelde Solleveld.
Van elkaar leren
Het grootste succes van vijftien jaar Het Nieuwe Telen is volgens Solleveld de unieke samenwerking die is ontstaan tussen telers, voorlichters, mensen van onderwijs- en kennisinstellingen en techniekleveranciers. "Er is met Het Nieuwe Telen een ecosysteem gecreëerd waarin iedereen van elkaar probeert te leren."
Naar de toekomst toe gaat digitalisering volgens Solleveld steeds belangrijker worden in Het Nieuwe Telen. "Met sensoren kunnen we allerlei zaken meten. Dan is een meetprotocol en een digitaal dashboard om allemaal van dezelfde standaarden uit te gaan, heel bruikbaar. Daar werken we dus aan zodat we als sector uiteindelijk het doel – klimaatneutraal in 2040 – gaan halen."