Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Stroom, twee eurootjes"

Een blik op de elektriciteitsprijzen doet bijna denken aan een marktkoopman die iets in de aanbieding heeft. Harde wind en genoeg zon drukken deze donderdag de EPEX-uurprijzen hard omlaag. 2,5 euro per megawattuur is de dagprijs, en dan is het geen verrassing dat heel wat uren ook weer negatief zijn, 9 in totaal. Tot maximaal 149 euro per megawattuur zelfs tussen 14-15 uur. De zon doet donderdagochtend al goed mee, laat energieopwek.nl zien.

Ook in de Nederland omringende landen zakt de elektriciteits vandaag fors. De gemiddelde dagprijs in Belgiƫ komt uit op 8,70 euro per megawattuur. Duitsland noteert 28,10 euro en Frankrijk 10,5 euro. Het winderige Nederland, volop in energietransitie en vol windmolens, profiteert dus.

Net als eerder Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool, is het ook voor energieleverancier Vattenfall gissen waarom de grote gasopslag in Norg niet gevuld wordt. Nederland loopt achter op de Europese vulgraad, al is dat volgens de Zweeds-Nederlandse energiespecialisten nog geen reden tot zorg.

Zorgen zijn er wel bij VNO-NCW. "De Europese energieprijs is -en blijft- als we niks doen veel hoger dan in de rest van de wereld. Daarom moeten we massaal duurzame productiecapaciteit bijbouwen en dit ondersteunen", vindt men, wijzend op een studie van Compass Lexecon in opdracht van Business Europe, de Europese koepel van ondernemingsorganisaties en VNO-NCW.

De Europese ondernemersorganisaties roepen de nieuwe Europese Commissie op om snel te handelen en te zorgen dat de capaciteit voor de opwekking van duurzame energie flink omhooggaat, zodat Europa verduurzaamt en tegelijk concurrerend blijft met lagere energieprijzen. "Doen we dit niet dan dreigt verdere de-industrialisatie van Europa. Dit is niet goed voor de onafhankelijkheid van Europa in de huidige onzekere wereld."

Volgens VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen heeft Nederland binnen Europa nog een extra probleem zonder verdere Europese coƶrdinatie en nationale maatregelen. "Deze studie kijkt alleen naar de gemiddelde situatie in Europa. Terwijl Nederland binnen Europa nog verder uit de pas loopt. Zo liet recent onderzoek zien dat de kosten voor elektra hier drie keer zo hoog zijn als in Frankrijk en twee keer zo hoog als in Duitsland. Oorzaak is de compensatie die andere landen aan hun industrie geven. Ook zijn de nettarieven in Nederland veel hoger dan elders en dit moeten we anders financieren voor het te laat is."