Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bezwaar tegen plattelandswoning Almere afgewezen

Omzetting van de bedrijfswoning naar een plattelandswoning in glastuinbouwgebied Buitenvaart in Almere is voor de Raad van State akkoord. Dat blijkt uit een uitspraak van 3 juli. Glastuinbouw Nederland maakte bezwaar.

Het gaat om een zaak waarin een aardbeien- en kersenteeltbedrijf in glastuinbouwgebied Buitenvaart van één van de twee bedrijfswoningen een plattelandswoning wil laten maken vanwege bedrijfsoverdracht. De ouders dragen het stokje over aan hun zoon. Hierdoor vervalt de noodzaak voor één van de twee bedrijfswoningen.

Glastuinbouw Nederland wil voorkomen dat de plattelandswoning in de weg staat bij toekomstige uitbreidingsmogelijkheden van glastuinbouw in dit gebied. Om diezelfde reden was invoering van het fenomeen plattelandswoning eerder in andere regio's, waaronder in Westland, al een discussie-onderwerp.

Volgens de Raad van State is het niet zo dat hier in deze zaak de woning toekomstige uitbreiding in de weg staat, omdat die uitbreidingsmogelijkheden nog onzeker zijn volgens de rechter. Er is volgens de rechter gebleken dat er nagenoeg geen bestaande uitbreidingsmogelijkheden voor de omliggende glastuinbouwbedrijven meer zijn. Eventuele herinrichting van het gebied is voor de rechter een te onzekere toekomstige gebeurtenis om omzetting van de woning tegen te houden.

De gemeente Almere voerde verder aan dat Glastuinbouw Nederland niet op kon komen voor buurbedrijven, omdat zij geen lid zijn van de organisatie. Daarin volgt de rechter de gemeente niet.