Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We worden een soort accountants als we niet oppassen"

Tholen - Die uitspraak deed Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel dinsdagmiddag tijdens het plenaire programma van het EnergiekEvent. Aan het eind van de dag konden de overblijvers tijdens de EK-wedstrijd Nederland-Roemenië alvast even oefenen met cijfertjes tellen. De uitslag, zoals bekend, 3-0.

De algemeen directeur van retailclub CBL waarschuwde ten overstaan van een zaal vol telers, toeleveranciers, adviseurs en andere geïnteresseerden (waaronder ook enkele pensionado's die het vak nog te mooi vinden) maar weer eens over wat er allemaal aan wetten en regels aan zit te komen, in dit geval voor de hele keten.

Ontkomt glastuinbouw nog aan ETS 2?
Ook specifiek voor de glastuinbouwsector houdt Adri Bom-Lemstra rekening met nieuwe eisen, ondanks het convenant. Het was de voorzitter van Glastuinbouw Nederland die de middag mocht openen. Ze stond stil bij het nieuwe kabinet en ook bij de kennismaking met alle nieuwe Tweede Kamerleden. Een ministerie van LVVN (kent u die afkorting al?) en een minister van Groeie Groei, het is allemaal even wennen.

De afkorting ETS ging aan de glastuinbouw tot nu toe grotendeels ook voorbij. Op enkele grote bedrijven na hebben telers er nog niet mee te maken. Nu dreigt echter ook de rest van de sector onder het emissiehandelssysteem, ETS 2, te moeten gaan vallen. Tot grote verbazing van Adri, vertelde ze, want er is toch een convenant gesloten en zijn er niet al genoeg prikkels om de sector richting het emissiedoel te duwen?

Wat Glastuinbouw Nederland betreft is nóg een extra prikkel vanuit Den Haag niet nodig. De overheid heeft volgens Adri in discussie met de sector aangegeven anders de sector wel te willen compenseren voor insluiting in de ETS 2, om de financiële pijn van nóg een maatregel te verzachten. Maar compensatie uit Den Haag, dat kennen we, sprak Adri veelzeggend.

Glastuinbouw Nederland is druk aan het lobbyen om toch nog een uitzonderingspositie voor de glastuinbouwsector eruit te slepen binnen ETS 2. Of dat ook gaat lukken? De voorzitter kon niets beloven, net als over mogelijk nog weer nieuwe eisen. Een Agri ETS? Adri sluit nieuwe 'verrassingen' niet uit.

15 jaar Het Nieuwe Telen
Tijdens het EnergiekEvent is ook stilgestaan bij het 15-jarig jubileum van Het Nieuwe Telen. Robert Solleveld hield een praatje waarin hij terugblikte, net als 5 jaar terug gedaan is, destijds nog met wijlen Aat Dijkshoorn. Ook kijk hij vooruit, naar Het Nieuwe Digitale Telen. Recente nieuwe stappen zijn een uniform meetprotocol en ook werkt men vanuit het programma Kas als Energiebron aan een HNT-dashboard voor één helder overzicht met één legenda, met bijvoorbeeld één rode stooklijn, gaf de oud-teler als voorbeeld.


Marc Jansen van het CBL. Bekijk hier een volledige foto-impressie van de dag en hier de volledige presentatie die Marc gaf.

Verantwoordelijkheid van de hele keten
Marc Jansen stond namens het CBL stil bij 'duurzaamheid in de keten'. Dat deed hij niet voordat hij eerst zijn bewondering uitsprak voor de sector, die hij in een vorige rol bij LTO, waar hij beleidsmedewerker veehouderij was, altijd met jaloezie zegt te hebben bekeken, omdat de glastuinbouw uit zichzelf telkens weer met innovaties stappen zet.

Na het aanstippen van de CO2-uitdaging, het IMVO Voedingsmidddelenconvenant, kansen die er liggen, ook voor de glastuinbouw, vanwege de eiwittransitie die gaande is, kwam Marc uit bij due diligence wetgeving. Daarin dragen alle ketenpartijen samen verantwoordelijkheid. De eerste voorbeelden van partijen die aangekeken worden op misstanden verderop in de keten zijn al bekend. De CBL-man noemde de tomatenconservenindustrie, waarop FNV druk uitoefende na een reeks tv-uitzendingen over misstanden in Italië.

Maar ook bij de herkomst van de cacao die voor een Mars gebruikt wordt, worden steeds kritischere vragen gesteld vanuit NGO's. Marc dicht hen veel macht toe en voorspelt dat er steeds vaker van ketenpartijen om omgekeerde bewijslast gevraagd gaat worden. Dat vraagt van alle ketenpartijen dat ze hun zaakjes en papieren goed op orde hebben. Het maakt dat Marc de uitspraak deed dat, 'als we niet oppassen, we een soort accountants worden'. Tot slot gaf hij alvast een tip aan de telers in de zaal: kijk samen met je afnemers goed naar hoe de verantwoordelijkheden op papier staan in je verkoopcontracten. En pleitte hij voor zelfregulering, want op de politiek gokken, dat is volgens hem niet aan te bevelen.

Na het plenaire programma was het tijd voor een reeks workshops.


Kijkje in de Winterlichtkas van de WUR

En daarna voor het EK voetbal, waar de overblijvers na de barbecue Nederland met 3-0 zagen winnen van Roemenië.


De sfeer zat er tijdens het voetbal kijken goed in.

Bekijk hier een volledige foto-impressie van de dag.

De plenaire presentaties van Adri en Robert namens Glastuinbouw Nederland en Marc Jansen namens het CBL zijn terug te bekijken:

Voor de onderstaande video: geluid aan!