Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gracy Ramont, Segers & Balcaen blijft geloven in plasticfolie:

“Wij moeten zo min mogelijk materiaal gebruiken en zo dun mogelijk verpakken”

Tholen - "De belangrijkste verpakkingsvraag is altijd: is dit product recycleerbaar? En als het niet recycleerbaar is, eindigt het waarschijnlijk als zwerfafval in de zee of als restafval in de verbrandingsoven en dan is het geen goed verpakkingsproduct," geeft Gracy Ramont, Algemeen Directeur van Segers & Balcaen, dat zich richt op duurzaam plastic, haar visie op duurzaamheid in verpakken.

"Ik zeg niet dat plastic beter is dan papier of andersom, maar ik vind het belangrijk dat we kijken naar de recycleerbaarheid van een materiaal. Laat ons niet aan greenwashing doen waarbij het ene materiaal wordt gepromoot boven het andere. Waar we tegen moeten zijn, is afval. Dat veroorzaakt indirect vervuiling van de zee." Vanwege dat principe is Gracy een hartstochtelijk voorstander van het gebruik van monomaterialen. "Alleen monomaterialen zijn recycleerbaar. Wereldwijd moeten wij gaan voor een logistiek en een sortering van monomaterialen: papier, plastic, glas of wat dan ook."

Afval vermijden
Daarnaast is de algemeen directeur van mening dat het gebruik van plastic niet koste wat het kost vermeden moet worden. "Als we geen plastic verpakkingen zouden hebben, zou er hongersnood zijn. Het is de plastic verpakking die een barrière vormt tegen zuurstof en ervoor zorgt dat de voeding vers blijft. Dus plastic is nodig, maar wat je moet vermijden is afval. Geen afval, maar recyclage."

Het gebruik van monomateriaal is dus een belangrijke pijler binnen Segers & Balcaen – dat onder meer dekselfolies en een stijve PE-folie als vervanging van laminaat voor de voedingsindustrie produceert – net als het principe 'reduce-reuse-recycle'. "Laat u niet misleiden: er bestaat niet zoiets als een bioverpakking. Ook voor een dergelijke verpakking moeten materialen worden gebruikt in een CO2-belastend productieproces. Het eerste wat moet worden gedaan is zo min mogelijk materiaal en zo dun mogelijk verpakken. Vandaar dat wij blijven geloven in plasticfolie."

Gracy geeft aan dat waar papier makkelijk scheurt of nat wordt, plastic als eigenschap heeft dat het zowel zeer dun als zeer sterk kan zijn, met als bonus dat het vele malen gerecycleerd kan worden. "Zo kunnen wij een diepvriesfolie van 25μ maken, wat extreem dun is. Zelfs met deze flinterdunne folie kan bijvoorbeeld diepvriesfrites, een product dat een verpakking makkelijk kan doorboren, goed verpakt worden, bij gelijke technische specificaties – dus op de bestaande machines – en 100 procent recycleerbaar."


Gracy Ramont

Vooruitlopen op de wetgeving
Met dat laatste aspect loopt Segers & Balcaen – een familiebedrijf waar de derde generatie klaar staat om het stokje over te nemen – voor de muziek uit. "Waar de Europese wetgeving vanaf 2030 vereist dat verpakkingen recycleerbaar moeten zijn, hebben wij dit principe vandaag al toegepast op alle plasticfolies die we produceren."

Overigens stelt Gracy vast dat wetgeving rondom verpakking binnen Europa veel verschillen kent. "Ik verwacht dat op termijn de wetgeving in heel Europa gelijkgetrokken wordt, maar dat zal nog veel voorbereidend werk vragen. Sommige landen staan veel verder in recyclage dan andere landen."

Het is de reden dat Segers & Balcaen de wetgeving in de verschillende Europese landen op de voet volgt. "Wij kennen niet alleen de huidige wetgeving, maar we houden ook rekening met de komende wetgeving en met de RecyClass-eisen (een certificeringsprogramma voor bedrijven die plastic recyclen). Als wij een duurzame verpakking voorstellen, hebben we al gecheckt of die niet alleen vandaag voldoet aan de wettelijke eisen met betrekking tot duurzaamheid, maar ook de komende jaren."

100 procent recyclaat
Een ander aspect waar Segers & Balcaen voorloopt op de wetgeving, is bij het gebruik van recyclaat. Europese regelgeving verplicht vanaf 2030 het gebruik van 30 procent recyclaat in PE-films. "Wij kunnen nu al folie produceren met 100 procent recyclaat – minus de additieven – met dezelfde technische eigenschappen als virgin folie bij een gelijke prijs. Of je nu een film vervaardigt uit 100 procent gerecycleerd materiaal of een film zonder recyclaat, het resultaat is hetzelfde."

En dat het gebruik van recyclaat een belangrijke bijdrage kan leveren aan het duurzamer maken van verpakkingen, illustreert Gracy met de Life Cycle Assessment (LCA-studie) die werd uitgevoerd op zowel virgin materiaal als op de film van 100 procent recyclaat. "Daaruit bleek dat de CO2-uitstoot van de virgin film 2,3 kilo is tegenover een uitstoot van slechts 446 gram voor de film van gerecycleerd materiaal, die daarmee 80 procent kleiner is. Dit is een echte bijdrage tot duurzaamheid."

Overigens is het gebruik van recyclaat in PE-films momenteel alleen toegestaan in verpakkingen voor non-foodproducten of omverpakkingen. Op termijn wordt ook wetgeving voor het gebruik van recyclaat in PE-folie voor voedingsproducten verwacht, geeft Gracy aan, al zal dat vermoedelijk nog wel op zich laten wachten. Zij merkt op dat in PET-verpakkingen voor voeding het gebruik van recyclaat wel is toegestaan.

Wars van greenwashing
Segers & Balcaen hecht belang aan het in beeld brengen van de feiten rondom duurzaamheid. "De toekomst ligt in LCA-studies en niet in zogenaamde biologische verpakkingen en greenwashing, maar in objectivering. We zouden deze studies van iedere verpakking en van elk product moeten hebben, zodat we kunnen zien of het waar is wat er beweerd wordt over de duurzaamheid van de producten."

De filmproducent is dus wars van greenwashing en om die reden voert het bedrijf een reeks certificeringen waaronder het QE-CER system 2, dat onder meer het gebruik van gerecycleerde materialen waarborgt. "Wij worden gecontroleerd op hetgeen wij claimen over het gebruik van recyclaat en dat geeft de klant en de consument de zekerheid dat wij niet aan greenwashing doen," besluit Gracy.

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Segers & Balcaen
Tel: +32 53 64 64 64
[email protected]
https://segers-balcaen.com/nl/