Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een unieke combinatie van teelten bij ’t Gijsbemdenhof

Peter en Nancy van 't Gijsbemdenhof in Malle combineren de teelt van komkommers, kiwibessen en blauwe bessen. Drie teelten die pieken in de zomermaanden. "Waar ik het meest trots op ben? De combinatie van onze verschillende teelten. Het is niet altijd evident maar de afwisseling maakt het erg boeiend", vertelt Peter bij Lekker bij van ons.



Een toevallige keuze
"Oorspronkelijk waren we van plan om tomaten te telen", vertelt Peter. Door een zware storm die op het moment van de eerste aanplanting over het land trok, zagen de plannen er meteen anders uit voor 't Gijsbemdenhof. "De storm maakte de teeltperiode korter. Daarom kozen we voor de komkommerteelt. Bij deze groente zit er namelijk minder tijd tussen zaaien en oogsten. 32 jaar later zitten we nog steeds tussen de komkommers." In 2011 kwam daar ook de teelt van snackkomkommers bij, het favoriete product van Peter. "Elke keer als ik in de serre rondwandel, heb ik er wel een paar opgegeten", lacht Peter.

Niet veel later groeide ook het idee om de komkommerteelt verder uit te breiden. Jammer genoeg lieten de omstandigheden dat niet toe. "Door de hoge energieprijzen gingen we op zoek naar minder energie-intensieve teelten. We plantten in 2013 kiwibessen aan en in 2015 ons eerste veld blauwe bessen." Ondertussen groeide het veld met blauwe bessen al uit tot een zestal hectare.



Tegen voedselverspilling
"Om voedselverspilling tegen te gaan worden groenten en fruit die niet geschikt zijn voor verkoop verwerkt tot allerlei soorten lekkers", legt Peter uit. "We zijn begonnen met confituur. Intussen maken we ook andere producten zoals soepen, yoghurt met vers fruit en zoetzure komkommerschijfjes." Maar 't Gijsbemdenhof gaat zelfs nog een stapje verder om verspilling tegen te gaan. Ze verenigt zich met enkele lokale telers uit de Kempen onder de naam 'Local Harvest vzw'. Samen maken ze nog veel meer afgeleide producten zoals fruitsappen, elixir van blauwe bessen en kiwibessengin.

In de loods op de boerderij vinden we nog een verrassing: een maisch- en kookketel om bier te brouwen. "Een uit de hand gelopen hobby", lacht Peter. "We brouwen Quirinus-bier en brengen het heel lokaal aan de man."



Hoeveautomaat en zelfplukdagen
"We zijn gestart met de hoeveautomaten omdat we voelden dat er interesse was in onze blauwe bessen", vertelt Peter. "Dit assortiment hebben we uitgebreid met producten van collega-landbouwers zoals eieren, asperges, witloof en zuivel. Zo blijft onze automaat het hele jaar door interessant voor onze klanten." Ook de eigen verwerkte producten zoals confituren en soepen vind je in de automaten terug. "Enkel de alcoholische dranken mogen we er niet in verkopen. Daarvoor kunnen klanten bellen aan onze poort of via e-mail een bestelling plaatsen."

Sinds een drietal jaar organiseert 't Gijsbemdenhof ook zelfplukdagen. Tot 15 september is het mogelijk om zelf blauwe bessen te plukken. "Mensen komen echt voor de beleving", zegt Peter trots. "Verkopen via de korte keten geeft ons veel voldoening. Zo kom je rechtstreeks te weten wat klanten van je producten vinden."

Bron: Lekker van bij ons

Publicatiedatum: