Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Portugese en Poolse concurrentie voor O'Bio

"Regenval in voorjaar was juist voordelig voor nieuwe oogst biologische blauwe bessen"

Tholen - Voor O'Bio is het deze weken alle hens aan dek. Het bedrijf is sinds maandag gestart met de pluk van haar blauwe bessen. "Blauwe bessen zijn onze hoofdmoot richting de handel, dus met de nieuwe pluk is dan ook het startschot gegeven van het piekseizoen tot en met augustus", zo vertelt Isabel Decrock van O'Bio, dat naast vers fruit ook een 80-tal verwerkte producten uit eigen teelt, en deels aankoop, aanbiedt.

O'Bio is in 1983 gestart in het Vlaamse Wielsbeke en is gespecialiseerd in de teelt van biologisch kleinfruit. "Hier zijn we kleinschalig begonnen met de teelt, maar inmiddels zijn we uitgegroeid naar een goede 30 hectare van met name biologische blauwe bessen, maar ook in kleinere mate frambozen, stekelbessen, zwarte bessen etc. Het andere kleinfruit verkopen we met name door middel van onze zelfpluktuin, waar mensen vanaf half juni in eerste instantie een keer per week, maar inmiddels de hele week door het fruit zelf kunnen plukken. De verse blauwe bessen gaan voornamelijk naar de fruithandelaren toe. Deze komen vers van het veld, sorteren we zelf en leveren we vervolgens aan BelOrta of Biofresh", legt Isabel uit.

Profiteren van regenval
En met de komst van de zon is dus het nieuwe seizoen weer afgetrapt bij het biologische teeltbedrijf, wat er, zo stelt ze, positief uit ziet. "Maandag zijn we gestart met de eerste pluk van de Duke variëteit en we zullen uiteindelijk doorgaan tot ongeveer half of eind augustus. Het kan uitlopen tot half september, maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid die we kunnen plukken. We eindigen namelijk met de Aurora variëteit en deze heeft wel wat zon en hoge temperaturen nodig om te kunnen plukken voor de verkoop aan de handel. Dit scheelt dus per seizoen."

Over het algemeen spreekt Isabel echter van een mooie, nieuwe oogst. "Er zijn natuurlijk veel problemen met de vele regenval en nattigheid geweest in België, maar voor ons is dit eigenlijk niet nadelig geweest. Integendeel, blauwe bessen hebben enorm veel water nodig, dus hebben we nu zelf minder extra water hoeven geven. Dan moet je vervolgens altijd nog even afwachten of de brix-waarde op een goed niveau is, waarna je kunt besluiten wanneer de pluk start. We gingen al van deze week uit, maar dit kan enkele dagen of zelfs uren anders uitvallen. Dit seizoen hebben we dus beslist toch eerder te starten. De volumes zullen hierbij ook vergelijkbaar zijn met andere jaren. Misschien iets meer, maar dat zullen we pas weten met de uiteindelijke effectieve plukresultaten. Er zijn veel factoren die hier invloed op hebben."

Concurrentie import
Kijkend naar de vraagzijde blijkt er nog wel stevige concurrentie uit het buitenland. "Deze komen in de biologische blauwe bessen op dit moment met name uit Portugal. Daarnaast komen ook de eerste Poolse blauwe bessen inmiddels weer op de markt. De uitdaging zit hem hier met name in de prijszetting. Waar wij gebonden zijn aan heel wat duurdere loontarieven, kunnen zij veel goedkoper plukken, wat het niet altijd even makkelijk maakt om te concurreren."

"Echter, ik denk dat we ons wel kunnen onderscheiden in smaak", vervolgt Isabel. "Bovendien werken we natuurlijk met een duurzaam product, waar zeker de Belgische consument steeds bewuster in is. Lokaal is trending, dus we zien dat de vraag wel degelijk aanhoudt. Zo zijn er heel wat consumenten, zeker in de natuurvoedingswinkels, die echt afwachten tot de Belgische biologische blauwe bessen er weer zijn."

"Daarnaast spreekt ook het biologische verhaal, zeker in blauwe bessen, consumenten aan. Bij groter fruit haal je eerst de schil eraf of je wast het fruit, maar de gevoeligheden van gewasbeschermingsmiddelen hebben toch meer vat op een kleiner, handzaam product als blauwe bessen. Dan opteert men sneller voor het biologische aanbod, omdat je alles als snack eet met schil en al. Zeker de bewuste koper is dan wel bereid de meerprijs te betalen die er soms bij komt kijken."

Rebranding van eigen verwerkte producten
Naast het telen houdt O'Bio zich ook bezig met de verwerking van haar eigen fruit. "We hebben een hoeve waar we een kleine 80-tal nevenproducten hebben. Dat gaat van confituren, geleien en marmelades in een 20-tal smaken, waaronder oude fruitsoorten zoals de stekelbes, maar ook fruitbeleg (jams of vruchtenspread), coulis, smoothies. Daarnaast hebben we ook tea drankjes, zoetmiddelen, praline smeerpasta etc. We houden ons graag bezig", lacht Isabel.

"Bovendien hebben we een grote verscheidenheid aan pure sappen, waarmee we in België zeer gekend zijn. Hierbij gebruiken we fruit uit hoofdzakelijk eigen teelt, maar voor exotische toevoegingen moeten we zo nu en dan ook kijken naar de inkoop van ander biologisch fruit. Bovendien blijven we gestaag groeien, waardoor we soms ook moeten inkopen om aan de vraag te voldoen. In blauwe bessen kunnen we de volumes wel halen, maar in het ander kleinfruit moeten we extern kijken." Voor al deze producten heeft het bedrijf nu een rebranding ondergaan. "We besloten de producten in een nieuw jasje te gieten en de eerste hiervan rollen nu van de band, waarna we ze eind van de maand ook in de winkels verwachten aan te bieden. We zijn blij met de ontwikkelingen die we hierin doormaken en verwachten nog wel stappen te kunnen maken in de komende jaren."

Voor meer informatie:
Isabel Decrock
O'Bio
Driekoningenstraat 36a,
8710 Wielsbeke, België
Tel.: +32 (0)56 61 61 61
[email protected]
www.o-bio.be