Tholen - Wereldwijd worstelen steeds meer telers met de aanwezigheid van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Ook in Noord-Afrika speelt het virus telers parten. Resistente rassen zijn in opkomst en kunnen helpen, maar lang niet alle telers kunnen of willen al overstappen op zulke rassen. Om met niet-resistente rassen toch goed te kunnen telen, zoeken zij naar andere oplossingen. Toedienen van Tobre is er daar een van.
John van Ruyven van JVR Tecmar levert de biostimulant sinds eind vorig jaar aan telers. Hij merkt dat er wereldwijd interesse is en ziet steeds meer beeldmateriaal op zijn telefoon voorbijkomen van gewassen die na gebruik van Tobre 'door het virus heen zijn gegroeid'. Sinds kort ook van telers die een kleurstof meedruppelen om te kunnen zien waar Tobre zich na opname in de plant bevindt. "Dat kan dan met gebruik van een UV-lamp."
Maatregelen viruspreventie
In Noord-Afrika gebruikt een tomatenteler met 38,5 hectare sinds begin dit jaar ook Tobre. Aan het eind van de winter doken de symptomen van een besmetting op, zegt de teler die graag zijn ervaringen met Tobre deelt, maar wel anoniem. Vanuit commercieel oogpunt vindt zijn bedrijf het nog te spannend om over de besmetting écht naar buiten te treden.
In de kassen van de teler staan acht verschillende tomatenrassen, op goten. Het irrigatiewater komt uit een bron. Voor de watergift aan de nog niet ToBRFV-resistente rassen wordt het water niet gedesinfecteerd.
Toch besmet
Om het virus buiten de deur te houden nam de teler al veel maatregelen. Een opsomming volgt: dagelijks de kleding van de medewerkers desinfecteren, handen desinfecteren met 2% Virkon S, ook de voeten komen gedesinfecteerd de kas in, handen en vinyl handschoenen desinfecteren de telers om de paar matten in de rij en karren en kratten worden ook voortdurend ontsmet.
En toch, toch raakte de teler besmet. Aan het eind van de winterteelt deze winter begonnen symptomen van het virus op te vallen, vooral in het gewas. "Bijna alle vruchten hadden een normaal uiterlijk en een normale kleur. Minder dan 0,1% van de vruchten vertoonde tijdens de laatste weken van het seizoen enkele abnormale kleurvlekken op de schil."
Metingen
Na de besmetting koos de teler ervoor besmette gebieden af te schermen, zijn mensen in specifieke vakken van de kas te houden en minder heen en weer te laten bewegen en sneltesten uit te voeren om virus op oppervlaktes te detecteren. Ondertussen ging de teelt wel door, inclusief de gebruikelijke metingen die de teler doet. "We meten groei, stengeldiameter, bladoppervlak van een gewas, vruchtgewicht en zo kan ik nog wel even doorgaan."
Dankzij die metingen kan de teler, die vanwege de ToBRFV-besmetting begonnen is Tobre te gebruiken, nu ook de effecten van het gebruik van de biostimulant zien. "We meten de stengeldiameter en de bladoppervlakte van het gewas en zagen drie weken na de start van mee druppelen en spuiten van Tobre dat er in het besmette gewas een stabilisatie optrad. Het gewas werd niet meer slechter en wist zich te herstellen."
Opname door plant volgen
Naast de effecten van toediening van Tobre die in het gedrag van het gewas te zien zijn, kijkt de teler ook naar een controlemechanisme, toediening van een fluorescerende kleurstof. "Daarvan voegen we 1,66 milligram per 100 milliliter water toe om op die manier daarna met een UV-lamp te kunnen zien hoe het gewas Tobre opneemt. Fluoresceïne absorbeert UV-straling en zendt deze opnieuw uit als zichtbaar groen licht, waardoor de plant gaat 'gloeien'."
Dosering
De teler besloot het product direct in te zetten in de besmette teelten en niet eerst te testen. Hij weet van andere collega's die met succes ook al met het product werken. Conform het advies van John kiest de teler ervoor de biostimulant mee te druppelen en te spuiten. "Tobre toevoegen aan het irrigatiewater doet zeventig procent van het werk, is de ervaring, voor de andere dertig procent zorgt het spuiten", benadrukt John.
In de tomatenkas in Noord-Afrika is de gekozen dosering 15 liter per hectare per week als toevoeging aan het irrigatiewater voor besmette gebieden. Daar waar de teelt vrij is van virus, is de dosering 6 liter per hectare per week. Spuiten doet de teler ook, met een dosering van 10 liter per hectare per week voor de besmette gebieden en 5 liter per hectare per week voor de teelten die vrij zijn van ToBRFV.
Voor de Noord-Afrikaanse tomatenteler is Tobre een product dat hij preventief wil blijven inzetten nu hij ziet dat het werkt in zijn teelt met niet-resistente rassen.
Recent deelde een komkommerteler uit Litouwen ook zijn ervaringen over Tobre, dat niet 'nieuw' is, maar bij veel telers nog niet bekend. John is volop aan het testen met telers, ook in Nederland.
Voor meer informatie:
John van Ruyven
JVR Tecmar
[email protected]
www.jvrtecmar.nl