Tholen - De bovenkant van een goot waarop de substraatmatten liggen, die is nooit kaarsrecht. Gek dus eigenlijk dat bij een weeggoot, dat wel zo was. Reden voor Wireless Value om onder meer die verbetering door te voeren bij de op GreenTech Amsterdam gepresenteerde vernieuwde weeggoot.
Met de nieuwe weegschaal is het mogelijk om tot wel drie substraatmatten te wegen per weegschaal. Kees van Vliet laat zien hoe de goot uitschuifbaar is opgebouwd. "Daarmee zijn telers flexibeler in hun teeltkeuzes, ook als ze van substraat wisselen." En juist dat gebeurt, nu met de opmars van alternatieve substraten, steeds vaker. Zo'n overschakeling maakt ook dat de watergift anders is voor telers, en een weeggoot kan dan waardevolle inzichten geven.
Kees van Vliet (in wit) geeft uitleg op GreenTech Amsterdam over de weeggoot
Bij gebruik van de goot wordt het drainwater opgevangen en naar een zelfontworpen drainmeter geleid zodat nauwkeurig drain wordt gemeten. Er is ook een aparte meter toegevoegd waarmee de gift van een druppelaar wordt gemeten. Die hoor je tijdens de beurs zachtjes tikken.
De drainmeter aan het eind van de goot vangt het water op en als het afstelde volume is bereikt, kantelt het bakje. Hoe aantal keren dat het bakje kantelt, vermenigvuldig je met het volume van het bakje en dat levert het draingetal op.
Wateropname en verdamping
Het doel van de update van de weeggoot is om zo nauwkeurig mogelijk de watergift en de drain te meten. "Doordat we deze data nu zo exact mogelijk hebben, kunnen we precies doorrekenen wat de wateropname van de plant is. Met behulp van de weegunits die ook de plant meten, geven we inzicht in de verhouding tussen watergift en netto biomassagroei. Praktijkproeven wezen uit dat er daadwerkelijk verschil is tussen de aangegeven gift per druppelaar op de klimaatcomputer en de daadwerkelijke gift bij de druppelaar.
Bas Visser, Managing Director: "Met behulp van deze verfijnde metingen kunnen telers in het Wireless Value dataportaal nog beter de wateropname en de werkelijke verdamping van de plant zien. Deze data geeft telers de informatie die ze nodig hebben om verder te optimaliseren. In mediterrane gebieden met schaarste aan zoetwater kan op deze manier de juiste verhouding gezocht worden tussen watergift en drain voor een zo optimaal mogelijke oogst."
Een volgende stap is nu de toevoeging van het meten van EC en PH. Maar eerst volgt installatie van deze upgrade in de praktijk. De eerste twee bedrijven gaan er deze zomer ervaring mee opdoen.
Voor meer informatie:
Wireless Value
Tel: +31 591 633200
[email protected]
www.wirelessvalue.nl