Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meghan Lagerwerf, TNI:

“Hoe gaaf is het om onderdeel te zijn van zo’n innovatieve sector”

Tholen - De AGF-sector wordt geassocieerd met dynamiek, duurzaamheid en gezonde voeding, maar ook als traditioneel en door mannen gedomineerd. Reden genoeg om AGF-vrouwen te vragen hoe zij dat zien en of zij de sector als mannenbolwerk ervaren. Deze maand spraken we, voor dit eerder in ons vakblad Primeur gepubliceerde artikel, met Meghan Lagerwerf, Accountmanager bij TNI.

Meghan is sinds 6,5 jaar werkzaam in de AGF. Opgegroeid in een familie waar tuinbouw een belangrijke rol speelde, is haar betrokkenheid bij de branche geen verrassing. "Mijn opa, Nico van Dijk, komt uit een tuindersfamilie en heeft later een eigen bedrijf opgezet dat machines aan de tuinbouw leverde. Het is niet alleen erg leuk, maar ook zeker bewonderenswaardig dat ik vandaag de dag zijn machines nog tegenkom bij tuinders die zijn aangesloten bij Harvest House, de coöperatie waar TNI een handelsbedrijf van is," vertelt Meghan.

Op jonge leeftijd kreeg ze een bijbaan bij Lans op de Burgerweg, waar ze, naast school en later haar opleiding, bleef werken. Met uitzondering van de periode tijdens haar stage in Frankrijk en Exchange naar de universiteit in Dublin - Ierland voor haar studie International Business. Ze is afgestudeerd bij TNI en kon vervolgens fulltime aan de slag op de afdeling Supply Chain, waarna ze doorgroeide naar haar huidige functie als Accountmanager.


Meghan Lagerwerf

Diepgang
Meghan is verantwoordelijk voor verschillende Duitse accounts en fungeert als schakel tussen retailer en teler. "Die taak gaat verder dan simpelweg het verkopen van producten. We denken actief mee met de retailer over duurzaamheid, efficiënte inrichting van processen en nieuwe verpakkingsmethoden. Daarnaast houden we ons bezig met assortimentsessies en marktanalyses, waarbij we trends vertalen naar concrete productaanpassingen en schapinrichting," vertelt Meghan. Die veelzijdigheid van het werk maakt het uitdagend en leuk. "Alleen het verkopen zou mij niet volstaan. Dit vraagt veel meer en je hebt écht de diepgang met de klant. Samen bouwen aan de relatie." Ook de relatie met de teler is belangrijk, en daarbij helpt de jarenlange werkervaring die Meghan in de kas bij Lans opdeed. "Het is fijn om écht te weten hoe het gehele proces werkt. Het is niet zo dat je gewoon kunt zeggen: 'Ik heb zoveel pallets nodig' en dat het dan meteen klaarstaat. Er gaat een heel proces aan vooraf."

Denken en doen
De dynamiek en constante uitdagingen binnen de sector zorgt voor groei en ontwikkeling in haar werk. "Binnen Harvest House zijn er vele handvatten die je aangereikt worden. Zo hebben we een programma 'Denken & Doen'. Dit is opgedeeld in drie groepen, waarbij ik me binnen de groep 'Zaaien' bevind. Deze groep bestaat uit de jonge generatie binnen de organisatie en de bedrijfsopvolgers bij onze telers. Eens in de zoveel tijd hebben we een inspirerende sessie met elkaar. Tijdens de afgelopen sessie mochten we meedenken over het nieuw narratief voor de glastuinbouw en wat onze visie daarop is. Dat zijn leuke dingen om te doen en voorkomt dat je vastroest in één functie."

Buiten het werk steekt Meghan ook tijd in de branche. Begin dit jaar trad ze toe tot het bestuur van Tuinbouw Jongeren Westland om mee te denken over de toekomst van de tuinbouw in bredere zin. Tevens om op deze manier op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen de sector en een breder netwerk op te bouwen. "Binnen Harvest House gaat het voornamelijk over vruchtgroenten, maar tuinbouw is een veel breder begrip. We verdiepen ons in allerlei thematiek, waarbij we met bijeenkomsten inspelen op actuele onderwerpen vanuit de sector. Hierbij staat het uitwisselen van kennis en verbondenheid centraal."

Respect
Een mannenbolwerk is de AGF-sector niet geheel meer, althans niet bij TNI. Er stromen steeds meer vrouwen in, ziet Meghan. Het is wel een wereld waar je je mannetje moet staan. "Het kan er weleens hard aan toe gaan, maar als je zeker bent van je zaak, kom je er wel."

Balans tussen werk en privé vindt Meghan goed te beheren. "Het is vooral belangrijk dat je bereikbaar bent, ook buiten werktijden. Daartegenover staat dat je veel verantwoordelijkheid hebt en flexibiliteit kunt inbouwen in je werk." Nieuwe vrouwen in de sector zou Meghan aanmoedigen alle vooroordelen terzijde te schuiven. "Grijp je kans, zou ik zeggen, hoe gaaf is het om onderdeel te zijn van zo'n innovatieve sector."

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
TNI
Tel: 0174 519 100
[email protected]
www.tniholland.nl