Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Groot verschil in tripsdruk met vorig jaar”

Tholen - Op basis van graaddagen is het mogelijk te berekenen wanneer de eerste tripspoppen buiten uitkomen. De afgelopen twee weken is dat gebeurd, buiten in het veld. Toch blijken tripsen 's winters ook binnen actiever dan eerst gedacht. Bij monitoring ziet HortiPro regelmatig toch adulten in het veld.

In de kas zijn tripsen vaak sowieso jaarrond aanwezig. Reden voor steeds meer telers om de plaagontwikkeling goed in de gaten te houden met hulp van vangplaten en het feromoon PheroThrip 2.0 van HortiPro.

"We komen veel verschillende soorten trips tegen onder glas", deelt Lennart Simonse namens de leverancier van het feromoon. De adviseur telt bij telers de vangst op vangplaten. Na een donker voorjaar ligt de tripsdruk in veel kassen lager dan afgelopen jaar. "Het verschil met deze tijd vorig jaar is groot." Het is daarom van belang de populatie nauwkeurig te monitoren en, indien nodig, tijdig trips te bestrijden.


Lennart checkt een vangplaat tussen de potanthuriums. Met PheroThrip 2.0 kunnen telers trips monitoren.

Intensieve monitoring van trips
De kennis over tripsontwikkeling, binnen en buiten, neemt met het jaar toe. HortiPro is inmiddels alweer zo'n vier jaar bezig met PheroThrip 2.0, waarbij (intensieve) monitoring centraal staat in de aanpak van trips.

Onder meer potanthuriumteler Leon Breugem en snijhortensiateler André Vollering waren er vroeg bij. De telers gebruiken de kennis uit de wekelijkse monitoring om op tijd te handelen. Wat destijds al opviel was dat de tripsen veel vroeger actief aanwezig waren in de kas dan eerst gedacht. En ook in grotere aantallen.


Zo ziet een gevangen trips eruit, uitvergroot voor de duidelijkheid

Tijdig ingrijpen
Zelfs nu de tripsontwikkeling buiten laat op gang komt en de plaagdruk in de kassen beperkt is, kent Lennart voorbeelden waar dit voorjaar toch even ingegrepen moest worden met een gewasbeschermingsmiddel. "Door tijdig in te grijpen met een (groen) middel kan de tripsdruk weer omlaag gebracht worden. Vervolgens kunnen de biologische bestrijders de trips verder onder controle houden."

Met tijdig inzicht in de tripsontwikkeling kunnen telers ook tijdig ingrijpen, waardoor ze uiteindelijk zoveel mogelijk biologisch kunnen telen. Enkele jaren later is dat nog steeds hoe het werkt. Het aantal toegelaten middelen neemt nog altijd af. Ondertussen investeren telers in insectengaas, maar niet alle maaswijdtes houden tripsen buiten de deur. De kleine beestjes laten zich niet zomaar vangen, maar blijken wel gretig op de blauwe vangplaten met tripsferomoon van HortiPro af te komen, zo ziet Lennart bij tellingen in de kas telkens weer.


HortiPro werkt met blauwe vangplaten

Meer tripsen vangen
Voor de monitoring zet HortiPro blauwe vangplaten in, met daarin het PheroThrip-feromoon. Telers zelf gebruiken soms ook nog reguliere gele vangplaten. "Wij zien bij tellingen dat wij soms wel tot een factor tien meer vangen met onze blauwe vangplaten met feromoon in vergelijking met de gele vangplaten. Bijkomend voordeel is dat trips beter afsteekt tegen een blauwe vangplaat. Dat helpt bij het tellen en het onderscheiden van de soorten." En helpt telers dus aan de inzichten over wat ze moeten doen om de tripsdruk laag te houden.

Voor meer informatie:
Lennart Simonse
HortiPro
[email protected]
www.hortipro.com