Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alternatief belichtingsschema voor multicolorsla biedt energiebesparing zonder groeiverlies

In de winterperiode schakelen veel bedrijven over naar belichte teelten. Dat vergt veel energie en bijgevolg kunnen de kosten hoog oplopen. Afgelopen winter testte Inagro in dakserre Agrotopia alternatieve belichtingsschema's en spectra voor alternatieve slateelten.

Onderzoeker Elise Tardy vergeleek twee schema's gedurende een najaarsteelt voor vier opeenvolgende opplantingen: een standaardschema met belichting in de ochtend en avond versus een alternatief schema met belichting 's nachts en na de ochtendpiekuren. De resultaten tonen aan dat beide schema's evenveel belichtingsuren bieden, maar het alternatieve schema kosten kan besparen. Op Enerpedia legt Elise er meer over uit.

Vergelijking van twee belichtingsschema's
Twee belichtingsschema's werden met elkaar vergeleken gedurende een najaarsteelt (Lactuca sativa; eind september tot begin december) voor vier opeenvolgende opplantingen. Het effect van de belichtingsschema's werd ook vergeleken op drie verschillende multicolor combinaties.

  • In het standaardschema werd er belicht tijdens het ochtendblok van 05:00 tot 12:00 uur en tijdens avondblok van 15:00 tot 20:00 uur.
  • In het alternatief schema werd er belicht tijdens het nachtblok van 23:00 tot 07:00 uur en tijdens het dagblok van 09:00 tot 13:00 uur.

Belichting
In beide schema's werd er 12 uur per dag belicht met een intensiteit van 90 μmol/m². De lampen werden aan/uit gezet op basis van instralingslimieten:

  • Standaardschema: lampen uit bij instraling boven 180W (ochtend) en 100W (avond).
  • Alternatief schema: lampen uit bij instraling boven 125W (nacht en dag).

Temperatuur, watergift en CO2

  • Temperatuurregeling: overdag streven naar 14°C, 's nachts afkoelen naar 8,5°C.
  • Watergift: van 01:00 uur - 16:00 uur (oude planten) en 02:00 - 15:00 uur (jonge planten).
  • CO2-gift: start om 04:00 uur wanneer de verwarming 14°C bereikt en stopt om 13:00 uur.

De temperatuur, watergift en CO2 waren voor beide belichtingsschema's gelijk. In een ideaal scenario konden de onderzoekers dit sturen per belichtingsschema, maar omdat de proef was opgezet in dezelfde serre was dit niet mogelijk.

Doelstelling van de proef
Het doel van het onderzoek is tweeledig:

  • Enerzijds willen onderzoekers de impact nagaan van een alternatief rendabeler belichtingsregime op de productie, teeltduur, kleuring, bewaring van verschillende combinaties alternatieve multicolorsla in het najaar (september - december).
  • Anderzijds gaan ze na wat de impact is van het belichten op andere uren waardoor het economisch rendabel wordt. Het idee is dat belichten buiten piekuren, wanneer de energieprijzen hoog zijn, goedkoper is. Als de teler ook een WKK-installatie gebruikt, kan de opgewekte stroom tijdens piekuren voordelig verkocht worden op het net.

Energiebesparing zonder groeiverlies
De eerste resultaten wijzen uit dat belichting buiten piekuren geen invloed heeft op het gewicht en de groei van multicolorsla. Ook zijn er geen grote verschillen tussen de rassencombinaties. Belichten buiten piekuren kan wel licht de verhouding tussen groene en rode rassen veranderen. Deze methode kan kosten besparen bij hoge energieprijzen zonder verlies van belichtingsuren.

Bron: Enerpedia

Publicatiedatum: