Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Optimale duurwerking Verimark bij toepassing op juiste moment”

Tholen - Nu het na lang wachten dan toch eindelijk zomers weer is, neemt in de kassen de plaagdruk toe. De situatie verschilt per teelt en per teler, maar Nico Harteveld van FMC merkt het stijgen van de temperaturen aan het aantal telefoontjes dat bij hem binnenkomt. Want hoe pas je op dit moment Verimark toe om het biologisch evenwicht in de kas weer te herstellen?

Wat de gewasbeschermingsadviseur opvalt eind juni is dat in paprika en aubergine de luisdruk hard begint toe te nemen. "Hier kiezen telers ervoor nu weer een bloktoepassing Verimark toe te dienen om daarmee goed de zomer door te komen." Verimark dient een teler toe door te druppelen. Dat betekent dat bij het huidige warme weer het goed zoeken is naar het juiste moment. "Het is niet aan te raden om in de zomer Verimark toe te dienen op heldere zonnige hete dagen. Dan heb je zoveel water nodig dat het effect van de toepassing niet altijd optimaal is. Je wilt een maximale opname door een actieve plant. Daarom is mijn advies om deze warme dagen even af te wachten en direct daarna een goed moment uit te kiezen om Verimark maximaal door de plant op te laten nemen."


Nico Harteveld

Strategie met interen
Vanaf het moment dat het gewasbeschermingsmiddel een definitieve toelating kreeg, hebben adviseurs en telers geleerd een strategie op te bouwen rond het gebruik van Verimark, merkt Nico. "Telers zorgen de dag voor toepassing van Verimark voor intering van de mat, waarbij ze de mat wat meer droogtrekken. Op die manier maak je ruimte voor een goede watergift de volgende ochtend zodat bij de eerste beurten Verimark maximaal door de plant opgenomen kan worden."

Ook is het belangrijk om drain tijdens én na de toepassing te voorkomen. "Alles wat eruit draineert, gaat ten kosten van de effectiviteit en de duurwerking! In de praktijk hebben we gezien dat waar dat soms toch gebeurde, de duurwerking van Verimark afnam."

Verdeling
Een ander belangrijk punt voor Verimark is de verdeling. Zorg voor een goede verdeling zodat Verimark door het druppelsysteem goed in de kas verdeeld wordt. Waar te weinig Verimark komt, kan te snel een herinfectie plaatsvinden. Maar ook kans op resistentievorming.


Oriuslarven in een paprikabloem. Verimark is veilig voor natuurlijke vijanden.

Meervoudige werking
In komkommer zijn telers in april en mei voor het eerst van teelt gewisseld en een nieuwe ronde gestart. In die teelten zijn telers direct na de start van de teelt met een bloktoepassing Verimark gestart. "In komkommer zie je dat het Caby-virus aanwezig is. De besmette luis kan dit virus door het gewas verspreiden. Het voordeel van direct starten met Verimark kort na het planten, is dat een besmette luis na opname van Verimark uitgeschakeld wordt en geen verdere verspreiding meer kan veroorzaken. Bovendien is het nu de tijd dat de motten weer gaan vliegen. Zodra de eitjes van de Turkse mot uitkomen en de rupsen van het blad gaan eten, krijgen ook zij Verimark tot zich en worden direct bestreden. Zet Verimark in op het moment dat de eerste eieren uitkomen, adviseert Nico. "Voorkom te grote rupsen. Als je Verimark dus op het goede moment toepast, dan druk je ook hier de populatieontwikkeling."

Altijd opname door plant
In tomaat is het dan weer aardappeltopluis en wittevlieg waar telers het momenteel mee te stellen hebben, ziet Nico. "Telers hebben weinig middelen tegen aardappeltopluis beschikbaar, maar kunnen met Verimark nu wel deze lastige luis bestrijden, hoor ik ook van telers en adviseurs." Tegelijkertijd pakken telers wittevlieg mee. "Enkele dagen na toepassing zie je hier al een afname."

Bij de telers bij wie Nico over de vloer komt merkt hij dat in alle gevallen het tijdig toepassen van Verimark 'rust op de tuin' geeft. Het bovengemiddeld donkere voorjaar was voor toepassing van de systemische insecticide geen probleem. "Omdat het een systemische insecticide is, neemt de plant het product via de wortel altijd op en zit het in de plant waar de insecten van eten of zuigen. Ook op donkere dagen werkt Verimark, al gaat het dan wel wat langzamer. Ook daar is het dan belangrijk goed naar je watergift te kijken en om te zorgen dat je drain voorkomt tijdens en vlak na de toepassing."


Gewasherstel na gebruik van Verimark bij een zware luisaantasting. Zover als hier op de foto moeten telers het niet laten komen.

Brede reguliere toelating
Verimark heeft sinds september 2022 een reguliere toelating in Nederland voor 4 toepassingen in 12 maanden tijd. De toelating voor Verimark geldt voor bedekte substraatteelten van Solanaceae (tomaat, paprika, pepers en aubergine), Cucurbitaceae met eetbare schil (komkommer, augurk), Cucurbitaceae met niet-eetbare schil (meloen, pompoen), boon met peul en aardbei, eveneens op substraat.

Het middel, met als werkzame stof Cyazypyr (cyantraniliprole), is een druppelformulering. Op het etiket staat 33 milliliter per 1000 planten. In verband met resistentiemanagement, adviseert Nico adviseurs en telers in 2 blokken van 2 toepassingen te werken, met binnen het blok tussen 2 toepassingen een interval van 1 week, en tussen de 2 blokken minimaal 60 dagen. Nico benadrukt in het belang van een langdurige effectiviteit nauwgezet het gebruik zoals aangegeven op het etiket te volgen.


Verimark is een druppelformulering. Telers hoeven het niet te spuiten.

Resistentiemanagement
Om de kans op resistentievorming te voorkomen is het belangrijk om Verimark in een bloktoepassing in te zetten en tussen 2 blokken minimaal 60 dagen interval aan te houden, adviseert de Technical Advisor Fruit Crops and Horticulture bij FMC. "Wissel Verimark af met middelen met een ander werkingsmechanisme en maak gebruik van natuurlijke vijanden."

Voorkom emissie naar het oppervlaktewater
Voor het behoud van een effectief middelenpakket wordt het steeds belangrijker om emissie naar het oppervlaktewater te voorkomen. Bij structurele normoverschrijding kan een middel tussentijds komen te vervallen, weet Nico. "Voorkom lekstromen naar het oppervlaktewater. Neem hierin uw verantwoordelijkheid en help emissie voorkomen."

Voor meer informatie:
Nico Harteveld
FMC
[email protected]
www.ag.fmc.com/nl/nl