Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kosten courgetteteelt Almería en Granada fors gestegen

De kosten voor de teelt van courgettes in de kassen van de Zuid-Spaanse provincies Almería en Granada zijn de afgelopen vier seizoenen aanzienlijk gestegen. Op basis van gegevens van de gewestelijke overheid heeft nieuwsdienst Hortoinfo berekend dat de kost per hectare voor teelt in de herfst is gestegen van €27.295 in 2019/2020 tot €33.153 in 2022/2023 (+21%). Voor de voorjaarsteelt stegen de kosten van €41.229 naar €49.865 (+21%).

Volgens de analyse doet de grootste stijging in de herfstteelt zich voor bij de aanschaf van kunstmest, namelijk van €1.564 per hectare naar €3.313 (+112%). Ook de kosten voor brandstof namen aanzienlijk toe (+79%; + €417 per hectare). De arbeidskost steeg met 9,67% (+ €1.418).

Zaad en gewasbeschermingsmiddelen werden respectievelijk 9% en 29% duurder, terwijl het gebruik van hulpinsecten ter bestrijding van plagen met 16% in prijs toenam. De kosten voor water stegen met 43%, maar ook elektriciteit en financiering werden duurder.

Voor de voorjaarsteelt zijn de stijgingen gelijkaardig. De studie stelt anderzijds dat er verschillen worden waargenomen naargelang de datum van aanplant, de lengte van de teeltcyclus, de grootte en locatie van het teeltbedrijf en de plaag- en ziektedruk. De gegevens zijn gemiddelden van representatieve teeltbedrijven.

Bron: hortoinfo.es

Publicatiedatum: