Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Late vorst leidt tot verliezen tot 50 procent in Brandenburg

Nedersaksisch blauwe bessenseizoen goed van start

Op woensdag 19 juni opende de regerende blauwe bessenkoningin Tessa 1 het blauwe bessenseizoen bij telersfamilie Rodemeier in Walsrode. Het seizoen begon na de start van de blauwe bessenseizoen in Zuid- en Midden-Duitsland, en markeert nu ook het begin van het seizoen in de grootste regio voor blauwe bessen in Duitsland: de Noord-Duitse Laagvlakte. Nedersaksen vormt het centrum van de Duitse blauwe bessenteelt, met ongeveer 2.200 hectare aan plantages die goed zijn voor ongeveer 65 procent van de totale oogst.

In Duitsland cultiveren 458 bedrijven blauwe bessen op een totaal van 3.469,12 hectare. Het oogstvolume in 2023 bedroeg 15.322 ton, vrijwel gelijk aan dat van 2022. Van deze bedrijven waren 76 volledig biologisch, met een totaal oogstvolume van 423,51 ton. Deze gegevens zijn afkomstig van het Federaal Bureau voor de Statistiek.

Als het weer gematigd blijft, zal de belangrijkste buitenoogst dit jaar plaatsvinden tussen eind juni en eind juli. Blauwe bessen worden al geoogst in de tegen het weer beschermde folietunnels en de eerste vroege rassen worden geoogst in het open veld. De oogst van het vroege hoofdras Duke komt vanaf week 25 op gang. De zachtfruitdeskundigen van de Nedersaksische Landbouwkamer (LWK) verwachten een goede vruchtkwaliteit en een goede oogsthoeveelheid.


De regerende blauwe bessenkoningin Tessa 1.

Ideale groeiomstandigheden
"Hier in Nedersaksen hebben de meeste blauwe bessen ideale groeiomstandigheden omdat ze groeien op heide of veengrond, hun natuurlijke habitat," meldt Felix Koschnick, hoofd van het onderzoeksstation voor zachtfruit van de LWK in Vechta-Langförden.

Naast de locatie is ook het weer erg belangrijk voor een succesvolle teelt, benadrukt Koschnick. De watertoevoer naar de planten en de bodem deze winter en lente, evenals gematigde temperaturen, "laten ons optimistisch een goede totale oogsthoeveelheid verwachten voor 2024 met goede kwaliteiten", zei het hoofd van het LWK zachtfruit proefstation.

Vorig jaar oogstten 156 bedrijven in Nedersaksen (2022: 153 bedrijven) in totaal 9.923 ton (2022: 9.457 ton) geteelde blauwe bessen, volgens het bureau voor de statistiek van de deelstaat. Volgens de huidige prognose zijn er deze zomer voldoende blauwe bessen uit Nedersaksen beschikbaar voor consumenten: op velden voor zelfpluk, in de directe verkoop en in de retail. Dankzij een combinatie van variëteiten met verschillende rijpingsdata duurt het blauwe bessenseizoen in Nedersaksen tot september.

Brandenburg: late vorst leidt tot verliezen tot 50%
De oogst begint nu ook in Brandenburg. Ongeveer 24 bedrijven telen blauwe bessen op ongeveer 419 hectare. Dit betekent dat het areaal met 17 hectare is toegenomen ten opzichte van 2022. Blauwe bessen blijven daarmee de belangrijkste struikbessoort van Brandenburg. In 2023 bedroeg het oogstvolume 1 552 ton geteelde blauwe bessen, wat overeenkomt met ongeveer twee derde van het totale oogstvolume van alle struikbessen. Vanwege hun populariteit en gestaag toenemende vraag is het teeltareaal de afgelopen 10 jaar voortdurend toegenomen: van 107 hectare (2013) en 331 hectare (2018) tot een recordteeltareaal van ongeveer 419 hectare in 2023. Het district Potsdam-Mittelmark is de leider in de teelt met ongeveer 346 hectare.

"Stijgende temperaturen, droge periodes en extreme weersomstandigheden zoals vorst en hagel hebben gezorgd voor een enorme toename van de schade aan de tuinbouw", legt tuinbouwvoorzitter Klaus Henschel uit. De koudegolf in de tweede helft van april met nachttemperaturen van min 3 tot min 7°C veroorzaakte ernstige schade aan verschillende fruitgewassen in Brandenburg. De schade aan appelen, appelbessen en kersen liep in sommige gevallen op tot 100%, terwijl de schade aan blauwe bessen naar verwachting tussen de 30 en 50% zal bedragen, afhankelijk van de locatie. De weinige gebieden in Brandenburg met vorstbeschermende irrigatie hebben de vorst daarentegen relatief goed doorstaan.

Voor meer informatie:
www.spargelundbeerenanbauer.de
https://www.gartenbau-bb.de/

Publicatiedatum: